Začetek prodaje vinjet z letnico 2021

Tokratne avtocestne vinjete, ki jih je mogoče kupiti od 1. decembra, so modrozelene barve >>

Cene, vrste vinjet in njihova veljavnost ostajajo nespremenjene, enako tudi  cestninski razredi, v katere se uvrščajo vinjetna vozila. Obstoječe vinjete z letnico 2020 ostajajo v veljavi do preteka njihove veljavnosti, letne vinjete do vključno 31. januarja 2021. Vinjete so prejšnji cestninski sistem zamenjale 1. julija 2008. Tako kot doslej,  je tudi za leto 2021 v prodaji devet različnih vrst vinjet: letne, mesečne in tedenske vinjete za cestninski razred 2A (osebna vozila) in 2B (kombinirana vozila) ter letne, polletne in tedenske vinjete za prvi cestninski razred (motorna kolesa). Za letno vinjeto za osebna vozila bo treba še naprej odšteti 110 evrov, za mesečno 30 ter tedensko 15 evrov (cestninski razred 2A). Za kombinirana vozila bo letna vinjeta še naprej stala 220 evrov, mesečna 60 ter tedenska 30 evrov (cestninski razred 2B). Za motorna kolesa (cestninski razred 1) cena letne vinjete ostaja nespremenjena pri 55 evrih, za mesečno bo treba odšteti 30 evrov, za tedensko pa 7,5 evra. Cena vinjet ostaja nespremenjena že sedem let zapored.

Sicer pa so tokratne vinjete v obliki nalepk verjetno zadnje. Že v letu 2022 naj bi namreč uvedli elektronska vinjete oziroma e-vinjete za slovenske avtoceste in hitre ceste, saj je vlada Republike Slovenije že potrdila predlog novele Zakona o cestninjenju. Elektronsko vinjeto že poznajo v Avstriji (kjer imajo tudi klasične) in na Madžarskem (kjer imajo samo e-vinjete). Postopek nakupa je podoben kot pri običajni vinjeti, le da je ne bo treba zalepiti na vetrobransko steklo, saj ne gre za fizično nalepko, temveč bo povezana kar z registrsko številko vozila, torej bo mogoče registracijo in nakup opraviti digitalno.

Na spletni strani oziroma preko aplikacije bo mogoče opraviti nakup vinjete za želeno obdobje (tedensko, mesečno, letno) in za želeno kategorijo vozila (motocikel, osebni avtomobil, dostavnik. Vpis registrske številke vozila bo predstavljal tudi osnovo za izvajanje  nadzora. Nakup naj bi bil možen tudi na bencinskih servisih, kjer bodo prodajalcu zadoščali zgolj podatk. registrske tablice. Cena e-vinjete še ni znana, veljala bo leto dni od datuma nakupa, ob umiku vozila iz prometa bo možno povračilo denarja. Za nadzor pa bo DARS zagotovil opremo za identifikacijo registrskih tablic in primerjanje z bazo podatkov o kupljenih e-vinjetah.