Pol stoletja za večjo varnost

Skupina za raziskovanje nesreč avtomobilskega proizvajalca Volvo Cars praznuje 50 let >>

Preiskovalci prizorišč nesreč iz skupine za raziskovanje avtomobilskih nesreč pri avtomobilskem proizvajalcu Volvo, ki letos praznuje 50. obletnico, so 24 ur na dan pripravljeni zagotoviti, da se razvojniki lahko pomagajo z rezultati analiz resničnih nesreč in tako izboljšujejo varnost avtomobilov.

„Trdo delo in raziskave skupine za raziskovanje nesreč podjetju Volvo Cars omogočajo, da lahko tragična prometna nesreča pripelje do nečesa dobrega: vedno varnejših avtomobilov,“ pravi Malin Ekholm, vodja Varnostnega centra Volvo Cars. „Skupina natančno analizira, kaj se je zgodilo v vsaki fazi nesreče, in daje ključne informacije o tem, kaj je mogoče izboljšati pri naših avtomobilih.“

Skupina deluje od leta 1970. Kadarkoli se v okolici Göteborga na Švedskem zgodi nesreča, v kateri je bilo udeleženo vozilo Volvo, ne glede na to ali se je nesreča zgodila ponoči ali podnevi, takoj prihitijo na kraj dogodka. Ko prispejo, začnejo preiskavo in čim podrobneje dokumentirajo zaporedje dogodkov.  Zastavijo si velik niz vprašanj. Kako močan je bil trk? Kako hitro so posredovali aktivni varnostni sistemi? Kako so potniki? Kakšno je bilo vreme? Koliko je bila ura? V kakšnem stanju so bile cestne oznake? Delo se nadaljuje v pisarni: skupina zaprosi za javno dostopna policijska poročila, stopi v stik z voznikom in po možnosti pregleda avtomobil. Skupina poskuša tudi razumeti, kako je voznik doživel nesrečo in v postopek vključi vedenjske znanstvenike Varnostnega centra Volvo Cars.

Na koncu skupina zaprosi osebe, ki so bile udeležene v nesreči, da z njo delijo svoje zdravstvene kartoteke, kar omogoča zabeleženje vseh poškodb. Te v sodelovanju s fiziki analizirajo strokovnjaki za biomehaniko, da bi razumeli natančne vzroke za poškodbe. Vsi zbrani podatki in znanje so šifrirani in ne vsebujejo osebnih podatkov. Zaključke te raziskave delijo s skupinami podjetja Volvo za razvoj, ki jih uporabijo za razvoj in uvajanje novih tehnologij v prihodnjih avtomobilih. Skupina prepozna tudi stvari, ki jih danes ni mogoče rešiti – in s tem omogoča, da podjetje Volvo Cars ostaja v ospredju razvoja na področju varnosti.

Vsako leto skupina osebno razišče približno 30 do 50 nesreč, vendar pa se nesreče dogajajo po vsem svetu in včasih je na kraj dogodka težko priti pravočasno. V teh primerih in kolikor je to mogoče, detektivi s pomočjo osebja podjetja Volvo in nujnih služb, ki se nahajajo bliže kraju nesreče, uspejo opisati vzrok in vse posledice nesreče. Poleg tega skupina uporablja tudi druge vire informacij, kot so javne zbirke podatkov o nesrečah, ki jih najdejo po vsem svetu, da se prepriča, ali so bili sprejeti potrebni koraki.

„Skupina za raziskovanje nesreč še zdaleč ni edini vir raziskovalnih podatkov za naše strokovnjake za varnost, ima pa pomembno vlogo, da resnično razumemo podrobnosti,“ dodaja Malin Ekholm. „Nesreče se še vedno dogajajo, vendar so dandanes posledice veliko blažje in resnejše poškodbe so veliko redkejše kot nekoč.“