Novi Citroën C4 napada z drznostjo

Nadaljevanje tradicije s povsem drugačnim avtomobilom, ki prihaja tudi v električni izvedbi >>

Francoski Citroën se v razred kombilimuzin spodnjega srednjega razreda vrača z novim drzno oblikovanim modelom in že znano oznako C4, ki jo je nosil tudi predhodnik. Pravzaprav gre za popoln obračun s preteklostjo in zelo drugačen avtomobil kot je bil ne pretirano uspešen prejšnji C4,z njim pa francoska znamka cilja zelo visoko. Oblikovalci so pri novincu lovili ravnotežje med športnim terencem in kupejevsko silhueto, s katero naj bi izstopal od preostalih tekmecev. Predvsem spredaj je C4 videti močan kot urbani križanec, a ga razbije raztegnjena bočna linija, ki se konča na položnem zadku z zračnim stabilizatorjem

Poleg motorjev z notranjim zgorevanjem je C4 na voljo tudi v električni različici s 136 KM (100 kW) in naj bi omogočal doseg 350 kilometrov. Motorno paleto sicer sestavljajo trije bencinski motorji, 1,2-litrska trivaljnika s 100 KM (73 kW) in s 130 KM (96 kW) ter 1,6-litrski štirivaljnik s 155 KM (114 kW). Dizelski del prevzemata 1,5-litrska štirivaljnika, šibkejši s 110 KM (81 kW) in močnejši s 130 KM (96 kW). C4 po dolžini in medosni razdalji spada med večje avtomobile v razredu, kar je pomembno za udobje in novinec se lahko pohvali zelo prostorno notranjostjo in solidnim prtljažnikom z osnovnimi 380 litri prostornine. K udobju pripomoreta tudi izpopolnjeno vzmetenje in na novo razviti sedeži. 

V notranjosti, kjer ima voznik pred seboj v celoti digitalizirano instrumentno ploščo, je na sopotnikovi strani zložljivi nosilec za tablični računalnik, ki ga sovoznik lahko uporablja med vožnjo. Poleg tega je C4 lahko izdatno oborožen z asistenčnimi sistemi, ki jih je lahko do 20, od tistega, ki omogoča vstop brez uporabe ključa do aktivnega opozorilnega sistema za zapustitev voznega pasu in pametne elektronike, ki omogoča polavtonomno vožnjo. Seveda pa voznik lahko prikliče tudi vse informacije in nadzoruje nastavitve prek 10-palčnega zaslona, ​​občutljivega na dotik.

Na slovenske ceste bo novi C4 zapeljal konec januarja, ko bodo znane tudi cene.