Začenja se zimska sezona na cestah

Od 15. novembra do 15. marca je za cestna motorna vozila obvezna uporaba zimske opreme>>

V Sloveniji se vsako leto s 15. novembrom začenja uradna zimska sezona za cestna motorna vozila, ki morajo imeti vse do 15. marca ustrezno zimsko opremo. To obdobje se lahko začne in konča tudi izven teh datumov, če tako narekujejo vremenske in prometne razmere. Pod zimsko opremo spada ali komplet štirih zimskih gum z oznako M + S z minimalno globino profila 3 milimetre ali komplet letnih gum z enako minimalno globino profila in s pripadajočimi snežnimi verigami za pogonski kolesi. Predvsem na višje ležečih gorskih cestah so verige  pogosto tudi obvezen. Dovoljena hitrost vozila s pripetimi verigami je največ 50 km/h. Kot ustrezna zimska oprema štejejo tudi celoletne pnevmatike, vendar so njihove lastnosti slabše od zimskih. Svoja vozila morajo na zimski čas ustrezno pripraviti tudi vozniki tovornih vozil. Zimsko opremo vozil s skupno maso nad 3,5 tone sestavljajo dve zimski pnevmatiki na pogonskih kolesih z najmanj trimilimetrskim profilom in lopata. Tovorno vozilo je lahko opremljeno tudi s štirimi letnimi pnevmatikami z minimalno globino profila tri milimetre, snežnimi verigami in lopato.

Upravljalci cest v zimskem času svetujejo voznikom sprotno spremljanje vremenske napovedi in prometnih razmer, saj lahko sneg pobeli ceste še pred 15. novembrom ali v drugi polovici marca, torej zunaj zakonsko določenega obdobja obvezne vožnje z zimsko opremo. Tudi za vremenske razmere v tem času zakon velja, saj navaja, da morajo biti v zimskih razmerah vozila ustrezno opremljena.

Obvezna in priporočljiva oprema

Oznaka M + S pomeni, da gume izpolnjujejo posebne kriterije glede ravni oprijema, zavorne poti in vodljivosti v zimskih razmerah. Kupujte le gume, katerih dimenzija je določena v homologaciji vozila, saj imate lahko zaradi neustreznih dimenzij tehnične ali zakonske težave. Ob menjavi letnih za zimske gume, je koristno opraviti še preventivni pregled vozila. Pri nizkih temperaturah je najbolj     obremenjen akumulator, zato naj bo v dobrem stanju. Zaradi umazanije so potrebni dobri brisalniki in s primerno tekočino napolnjena posoda za mokrenje vetrobranske šipe (dodatek proti zmrzali). V prtljažniku niso odveč  še rokavice, strgalo za led, odeja in manjša (zložljiva) snežna lopata.

Načeloma je uporaba zimskih gum v primerjavi z letnimi upravičena že, ko temperature padejo pod 7 stopinj Celzija. Na trajnost gum vpliva tudi njihova hramba. Hramba v pokončnem položaju ni priporočljiva. Gume naj bodo v temnem prostoru, lahko tudi pri vulkanizerju, saj jih mnogo ponuja prav to možnost, nekateri tudi brezplačno.

Kadar čez noč avtomobil prekrije snežna odeja, ga je treba popolnoma očistiti. Najpomembnejši deli so stekla, svetila, registrski tablici in nemoten dovod zraka do motorja (avtomobilska maska) in streha. Glavobol lahko povzroči zdrs (zmrznjenega) snega, ki poškoduje lak na avtomobilu in tudi kakšnega nič hudega slutečega pešca,  Zdrs težkega snega lahko polomi brisalnike, pri nespametni vožnji s snegom naloženega avtomobila pa lahko pride še do prometne nezgode.

Kazni za kršitve

Uporabo zimske opreme pri nas urejata Zakon o pravilih cestnega prometa in Pravilnik o delih in opremi vozil.  Voznike, ki ne upoštevajo predpisov in navodil upravljalcev cest in policije, čakajo  globe:

 -40 evrov, če voznik motornega ali priklopnega vozila nima opremljenega s predpisano zimsko opremo, ali ne upošteva prometnega znaka za obvezno uporabo snežnih verig.

  -200 evrov, če voznik ne očisti snega z motornega ali priklopnega vozila v skladu s predpisi.

  -300 evrov, če voznik ne upošteva prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste.

  – 500 evrov in 5 kazenskih točk, če voznik ravna v nasprotju s predpisi in je zaradi tega oviran ali onemogočen promet drugih vozil.