Novi Renault Captur v izbrani druščini

Urbani križanec odslej z odločnejšo zunanjostjo, prostornejšo notranjostjo in sodobnejšo tehnologijo //

Potem, ko je od leta 2013 Renault Captur v razredu kompaktnih urbanih križancev kraljeval skoraj sam, ima nova generacija tega modela v svoji skupini precej pisano druščino. Vsaj 20 tekmecev preži na Renaultovega novinca, ki je v novi podobi večji, prostornejši in tudi  bolje tehnološko podkovan.

Captur spada v trenutno najbolj priljubljeno avtomobilsko kategorijo, ki ji poznavalci tudi za prihodnjih nekaj let obetajo opazno prodajno rast. Od predhodnika je podedoval samo ime in osnovne oblikovne smernice, sicer pa gr za popolnoma nov avtomobil, ki je s 4,23 metra  dolžine tudi  za 11 centimetrov daljši. To se seveda krepko odraža v prostornosti potniške kabine in prtljažnika, ki ob vzdolžnem pomiku zadnje klopi v osnovni postavitvi sprejme 536 litrov prtljage in tovora.

Zunanjost je bolj mišičasta, oblikovno izstopata tako sprednji kot zadnji del, ne gre spregledati, da so vsee različice opremljene s svetlobnimi telesi s svetečimi diodami. Notranji arhitekti so si zamislili  instrumentno ploščo, ki jo zaznamujejo digitalni merilniki, velik komunikacijski zaslon in tako imenovana lebdeča konzola pri izvedbah s samodejnim menjalnikom.

Motorna ponudba obsega tri bencinske in dva dizelska stroja, vsi imajo prisilno polnjenje. V bencinskem delu je osnovni 1,0-litrski trivaljnik s 74 kilovati(100 KM), sledita pa mu 1,3-štirivaljnika s 96 oziroma 113 kilovati (130 oziroma 155 KM). Oba dizelska motorja sta 1,5-litrska in razvijeta 70 oziroma 85 kilovatov (95 oziroma 115 KM). Oba najmočnejša motorja sta lahko opremljena z dvosklopčnim samodejnim menjalnikom. Pri Renaultu sicer v bližnji prihodnosti obljubljajo tudi priključno hibridno izvedbo.

Captur je seveda opremljen tudi s številnimi sistemi in pripomočki za varno in udobno vožnjo ter povezljivost, oziroma dostopom do spletnih storitev. Najcenejša izvedba je naprodaj za 13.990 evrov, od te cene je mogoče odšteti še popust v višini 800 evrov in še nekaj vzpodbude pri financiranju nakupa.