Tehnologija v službi prometne varnosti

V Avstraliji kamere z visoko ločljivostjo in umetna inteligenca, v Veliki Britaniji nadzor prometa z droni //

Oblasti v Novem Južnem Walesu v Avstraliji so napovedale, da bodo uvedle opremo za odkrivanje prepovedane uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Napoved sledi šestmesečnemu pilotnemu projektu, ki je potekal med januarjem in junijem 2019. V tem preskusu  je tehnologija, ki jo je ponudilo podjetje Acusensus, preverila 8,5 milijona vozil in ugotovila, da je več kot 100.000 voznikov uporabljalo svoje telefone med vožnjo.

Predvideno je, da se bo program po začetku v letu 2020 razširil tako, da bo do leta 2023 opravil 135 milijonov pregledov vozil vsako leto. Po podatkih Centra za varnost v cestnem prometu Novega južnega Walesa sistem visoke ločljivosti snema prihajajoča vozila. Umetna inteligenca pa se uporablja za samodejni pregled posnetkov in odkrivanje kršiteljev.

Pooblaščeno osebje ima nalogo nadzora-preverjanja selekcioniranih posnetkov, ki jih posreduje sistem, Center za varnost v cestnem prometu pa je vzpostavil strog nadzor, da bi zagotovili varno upravljanje in shranjevanje posnetkov, ki jih je posnel in pripravil sistem umetne inteligence.

V prvih treh mesecih po uveljavitvi sistema, bodo voznikom, ki jih bo sistem identificiral pri uporabi svojih mobilnih telefonov,  poslali opozorilna pisma. Po tem obdobju bodo kaznovani z globo 344 avstralskih dolarjev in pet kazenskimi točkami, na področjih šolskih con pa se globa poviša na 457 avstralskih dolarjev in pet kazenskih točk.

V Veliki Britaniji pa bodo nevarne in prehitre voznike kmalu nadzirali brezpilotni zrakoplovi, potem ko je policija napovedala, da jih bo uporabljala za iskanje nevarnih motoristov. Drone bodo uporabljali za opazovanje voznikov, ki sodelujejo pri uličnih dirkah in vožnjah na nevaren način in bodo tokrat prvič v uporabi za nadzor udeležencev v cestnem prometu. Če bodo operaterji in opazovalci odkrili nevarne incidente, bodo policisti na cesti dobili navodilo, da prestrežejo in ustavijo storilce prometnih kaznivih dejanj.  Droni bodo ena od mnogih taktik, ki se uporabljajo kot del londonskega tedna »Vision Zero Action«. Cilj Vision Zero je zmanjšati število ubitih ali hudo poškodovanih ljudi v prestolnici za 65 odstotkov do leta 2022 in do leta 2030 znižati to število na nič.

Brezpilotniki bodo uporabljeni na najbolj kritičnih odsekih cest,  opremljeni bodo  za nočno opazovanje in se bodo uporabljali na visokih nadmorskih višinah za spremljanje voznikov, ne da bi jih opazili, in na majhnih višinah kot odvračilni dejavnik. Poudarek bo na nadzoru nevarnih voznikov, ki tekmujejo, in tistih, ki ogrožajo svoja in druga življenja.