Polnili bodo tudi roboti

Volkswagen predstavlja nov koncept polnjenja električnih vozil v parkirnih hišah in podzemnih parkiriščih //

Mobilni roboti bodo v prihodnosti lahko popolnoma avtonomno polnili električna vozila so prepričani pri Volkswagnu, kjer ponujajo vizijo oskrbe z električno energijo v parkirnih hišah. Hčerinska družba Volkswagen Component je namreč razvila koncept mobilnega polnilnega robota, ki prihaja do električnega avtomobila popolnoma avtonomno.

Na vozilu z integrirano polnilno elektroniko je omogočeno hitro polnjenje enosmernega toka do 50 kW. Avtonomno vozni robot je opremljen s kamerami, laserskimi skenerji in ultrazvočnimi senzorji. Za lastnike avtomobilov inovativni koncept med drugim omogoča, da si lahko izberejo parkirno mesto in se med polnjenjem odpravijo po nakupih ali drugih opravkih. Po zagonu prek aplikacije ali V2X komunikacije se mobilni robot sam pripelje do vozila, ki potrebuje polnjenje, in komunicira z njim. Celoten postopek polnjenja od odpiranja lopute polnilne vtičnice do priključitve vtiča do ločevanja poteka brez človeške interakcije. Mobilni robot do vozila pripelje prikolico v obliki mobilne naprave za shranjevanje energije in jo poveže;  naprava nato napolni baterijo električnega vozila.  Mobilna naprava za shranjevanje energije je ob vozilu ves čas polnjenja. Robot medtem poskrbi za napolnitev drugih električnih vozil. Ko je storitev polnjenja končana, robot pride po napravo za shranjevanje energije in jo vrne v polnilno postajo.

Avtonomni, kompaktni in prilagodljivi prototip je sestavljen iz kompaktnega samovozečega robota ter prilagodljivih in okretnih naprav za shranjevanje energije, znanih tudi kot akumulatorski vagoni. Ko so popolnoma napolnjene, so opremljene z energijsko vsebnostjo približno 25 kWh. Polnilni robot lahko hkrati premika več baterijskih vagonov. Ko ga uporabnik pokliče prek prek aplikacije ali V2X, napravo za shranjevanje energije pripelje v električno vozilo in ju oba avtonomno poveže. Naprava za shranjevanje energije s svojo integrirano polnilno elektroniko omogoča hitro polnjenje z enosmernim tokom do 50 kW na vozilu.

Na ta način bi parkirišča lahko postala fleksibilna polnilna mesta. Mobilni polnilni robot se lahko uporablja na različne načine. Vozniki bi imeli možnost parkiranja v katerem koli razpoložljivem prostoru, ne glede na to, ali je polnilna postaja brezplačna ali ne. Kompaktna zasnova polnilnega robota je popolnoma primerna za uporabo na parkiriščih z omejenim dostopom brez polnilne infrastrukture, kot so podzemna parkirišča.

Mobilni polnilni robot je prototip skupine Volkswagen Group Components, ki nakazuje vpogled v prihodnost polnilne infrastrukture, za katero pa še ni znano kdaj bi jo lahko udejanili. Volkswagen sicer sodeluje v pobudah za vzpostavitev polnilne infrastrukture na številnih ravneh. Skupaj s prodajalci bo do leta 2025 namestil skupno 36.000 polnilnih mest po vsej Evropi, večji del teh bo javno dostopen. Kot soustanovitelj skupnega podjetja IONITY Volkswagen sodeluje tudi pri postavitvi 400 hitrih polnilnih parkov na večjih evropskih avtocestah.