Po petih letih osvežitev za Audi A8

Nekaj manjših kozmetičnih sprememb, digitalni matrični žarometi in obogaten nabor asistenčnih sistemov >>

Majhne spremembe z velikim učinkom bi lahko bil navdih za osvežitev Audijevega paradnega modela, ki odslej sveti z novi digitalnimi žarometi s svetilnimi diodami s poudarjeno močnejšo osvetlitvijo voznega pasu. Poleg tega ima limuzina preoblikovano masko hladilnika, malenkostno drugačna odbijača in zadnje luči, ki znajo zaznavati bližino; če se A8 znajde v situaciji, ko je avtomobil za njim oddaljen manj kot dva metra, zasvetijo s polno močjo, da opozorijo na nevarnost trčenja.

Prenovljeni največji Audijev avtomobil je zdaj oborožen z več kot 40 elektronskimi sistemi, med drugim za avtonomno vožnjo v prometnih zastojih ali za popolnoma samodejno parkiranje. To omogoča armada radarskih in ultrazvočnih tipal, ki skupaj z optičnimi kamerami in laserskimi skenerji opazujejo okolico.

Digitalizacija je krepko posegla v notranji prostor, instrumentna plošča se dviga neposredno pred voznikom, na desni je velik informacijsko komunikacijski zaslon in navigacijo, poleg še en zaslon na dotik, ki ga je mogoče prilagoditi na več načinov. Novost predstavlja linija opreme S-Line, ki so jo s prenovo dodali v ponudbo in je tako kot drugi pri drugih Audijevih modelih namenjena vzbujanju apetita po športnosti. S-Line vključuje tudi ekskluzivne oblikovne elemente, kot so trikraki volan, aluminijaste stopalke in športnejši videz znotraj in zunaj.

Motorna paleta vključuje tudi priključno hibridno izvedbo, sestavljeno iz 3,0-litrskega bencinskega motorja in električnega motorja. ki razvije 338 kilovatov (462 KM). Bencinski motor začne posredovati šele, ko je to potrebno, vožnje v urbanih okoljih je mogoče pretežno opraviti z elektriko. Seveda ostajata v motorni paleti tudi mogočni 3,0-litrski šestvaljni turbodizelski stroj z 210 kilovati (286 KM) in prostorninsko enako velik bencinski šestvaljnik z 250 kilovati (340 KM). Na vrhu vsega pa kraljuje brutalni 4,0-litrski bencinski osemvaljnik, ki je rezerviran samo za športno izvedbo S8 in limuzino poganja kar s 420 kilovati (571 KM). Najcenejša dizelska izvedba prenovljenega Audija A8 na slovenskem trgu stane, 98.640 evrov.