Vozniki električnih skirojev pod drobnogledom

V tednu od 18. do 24. aprila poostren nadzor nad vozniki električnih skirojev, z razdeljevanjem informativnega materiala sodelujejo tudi prostovoljci Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije >>

Policisti v tednu v tednu od 18. do 24. aprila po vsej državi sodelujejo v nacionalni preventivni akciji za večjo varnost voznikov e-skirojev, ki jo pod sloganom Varno z e-skirojem organizira Javna agencija RS za varnost prometa. Gre za prvo takšno akcijo doslej, njen namen pa je ozaveščanje o varni rabi e-skiroja, spoštovanju predpisov, uporabi zaščitne kolesarske čelade, pravilni rabi prometnih površin in tehnični brezhibnosti.

Električni skiroji so lahka prevozna sredstva, ki jih je na naših ulicah čedalje več, saj so hitri in priročni za premagovanje krajših razdalj. Priljubljeni so še posebej v lepem in toplem vremenu. Vendar pa je vožnja z njimi lahko nevarna, saj se pri večji hitrosti težko pravočasno ustavijo, so bolj nestabilni, zaradi majhnih koles obstaja večja verjetnost padcev na neravnih površinah. Prav tako lahko hitro predstavljajo nevarnost za druge udeležence v prometu, ker jih ti zaradi njihove hitrosti, tihe vožnje in ozke silhuete težje zaznajo, dodatno nevarnost pa predstavlja, če vozniki e-skirojev ne upoštevajo predpisov.

V letošnjem letu je bilo tako v prometnih nesrečah udeleženih že 24 voznikov e-skirojev, od tega so povzročili 16 prometnih nesreč. V teh nesrečah je en voznik e-skiroja umrl, trije so se hudo telesno poškodovali, trinajst pa se jih je lahko telesno poškodovalo. Najpogostejši vzrok za nastanek prometnih nesreč je neprilagojena hitrost in neupoštevanje pravil o prednosti.

Poleg poostrenega nadzora bodo policisti tudi ozaveščali in opozarjali, pridružili pa se jim bodo tudi prostovoljci Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije, ki bodo svoje aktivnosti usmerjali v razdeljevanje informativnega materiala in opozarjanje na nevarnosti, ki prežijo na voznike električnih skirojev.