Številni še vedno ne uporabljajo varnostnih pasov

V preventivni akciji Varnostni pas varuje vas! so sodelovali tudi prostovoljci Zveze ZŠAM Slovenije >>

V času od 4. do 10 aprila je potekala nacionalna preventivna akcija Varnostni pas varuje vas, ki je bila namenjena opozarjanju na pomembnost pripetosti z varnostnim pasom vseh potnikov v vozilu na vsaki, tudi najkrajši poti ter povečanju deleža pripetosti z varnostnim pasom.

Policisti so v času nacionalne preventivne akcije izvajali poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov. Pri nadzoru so preverjali tudi uporabo naprav in opreme, ki ovirajo vidno ali slušno zaznavanje med vožnjo. Pri prevozih otrok v šolo in na šolske izlete so spremljevalce in otroke opozarjali na uporabo varnostnega pasu oziroma zadrževalnega sistema. V preventivni akciji so z razdeljevanjem informativnega materiala in opozarjanjem na pomen uporabe varnostnega pasu opozarjali tudi prostovoljci Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije.

Lani je Policija ugotovila 54.020 kršitev neuporabe varnostnih pasov, v letu 2020 pa 43.842 tovrstnih kršitev. Še posebej je zaskrbljujoče, da je bilo od tega kar 5.832 kršitev, povezanih z neuporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih. Število kršitev je bilo lani tako znova večje, saj je v letu 2020 Policija ugotovila 5.227 tovrstnih kršitev.