Več kot 50.000 voznikov in potnikov ogroža lastno varnost

Med zadnjim vseevropskim nadzorom so policisti odkrili veliko tistih, ki ne uporabljajo varnostnih pasov >>

Med poostrenim nadzorom uporabe varnostnih pasov so prometni policisti iz osemnajstih evropskih držav v usklajeni enotedenski aprilski akciji kontrolirali več kot milijon vozil in odkrili 50.974 kršitev. Najbolj pogosto neprivezani so bili vozniki in sopotniki na sprednjih sedežih (48.204) precej manj pa na zadnjih (2.770). Med vsemi pa je bilo tudi 1.586 otrok, ki niso uporabljali varnostnih pasov ali varnostnih zadrževalnikov.

“Te številke jasno kažejo, kako pomembna sta varnost v cestnem prometu in nadzor varnostnih pasov, saj še vedno preveč voznikov in potnikov ni bilo pripetih”, je številke komentiral sekretar operativne delovne skupine združenja evropskih prometnih policij Roadpol Henk P. Jansen iz nizozemske policije. »Varnostni pasovi imajo dve funkciji: zagotavljajo, da ostanete v avtomobilskem sedežu, tako da vas ne vrže ven iz avtomobila in da niste neorientirani, Varnostni pasovi preprečujejo, da bi se udarili ob volan, armaturno ploščo, sprednje sedeže ali vetrobransko steklo v primeru trka. Zračne blazine dopolnjujejo varnost,  vendar pa delujejo optimalno le, če ob trku ostanete na svojem sedežu. Torej, da, pripenjanje varnostnih pasov je pomembno,« je pojasnil Jansen.

»Varnostni pasovi rešujejo življenja in resnost posledic nesreče je pogosto odvisna od tega, ali je bil varnostni pas pripet ali ne. Kljub temu se preveč voznikov ne pripne. In to je izjemno pomembno, saj varnostni pasovi zmanjšajo tveganje za smrtne poškodbe za 37 do 48 odstotkov, odvisno od položaja v avtomobilu. Učinek otroških zadrževalnih sistemov je nekoliko višji, doseže skoraj 50 odstotkov,« je dodal Jansen.

Možje postave so v času nadzorov odkrili tudi druge oblike kaznivih dejan, med drugim so zabeležili 1.055 primerov najdbe drog in 15 primerov strelnega orožja ujeli pa so tudi 98 v policijskih evidencah iskanih oseb.