Poostren nadzor nad kolesarji

Do 3. junija policisti pozorno preverjajo v kolikšni meri kolesarji upoštevajo prometne predpise >>

Med 15. majem in 3. junijem prometni policisti preverjajo ali se vozniki na dveh kolesih vozijo v skladu s prometnimi predpisi, hkrati pa pozorno spremljajo kako se do njih obnašajo ostali vozniki. Gre za akcijo zagotavljanja večje varnosti kolesarjev, ki jo ima v obdobnem načrtu zapisano  Javna agencija RS za varnost prometa.

Glavni cilj akcije je zmanjšati število smrtnih žrtev in hudo telesno poškodovanih kolesarjev v prometnih nesrečah ter omogočiti varno kolesarjenje. V zadnjih letih se je število udeleženih kolesarjev v prometnih nesrečah povečalo, prav tako so sami povzročil več prometnih nesreč. Lani je bilo med smrtnimi žrtvami skoraj devet odstotkov kolesarjev.

Policijske enote v času akcije izvajajo posamične poostrene nadzore, v preostalem času pa kolesarje nadzirajo ob rednem delu in sodelujejo tudi z občinskimi redarstvi. Pozorni so predvsem na kršitve, ki so med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč med drugim preverjajo ali kolesarji vozijo v napačno smer, ali upoštevajo prometno signalizacijo, v kakšnem psihofizičnem  stanju vozijo, kako prevažajo otroke, ali uporabljajo čelado in podobno. Hkrati policisti tudi opazujejo kakšno je ravnanje voznikov motornih vozil, ki marsikdaj s prehitro vožnjo, izsiljevanjem prednosti in tesnim prehitevanjem ogrožajo kolesarje.