Dacia Spring: Najcenejši na elektriko

Znane cene najbolj dosegljivega električnega avtomobila, ki na slovenski trg prihaja jeseni >>

Jeseni (predvidoma septembra) bo tudi na slovenski trg prišla pomlad. Ne sicer dobesedno, ampak v obliki prvega električnega modela znamke Dacia, ki nosi ime Spring (pomlad) in bo najcenejši med štirikolesniki z električnim pogonom. Slovenski trgovci bodo naročila začeli sprejemati poleti, že zdaj pa je znano, da bo osnovna izvedba z upoštevanjem trenutne subvencije Eko sklada naprodaj za 12.990 evrov.

Spring bo sicer tudi med manjšimi, saj v dolžino meri le 3,73 metra in bo zato primeren predvsem za urbana središča in bližnjo okolico, čeprav zunanjost in oddaljenost  od tal napeljujeta na športne terence.Pogonu je namenjen električni motor s 33 kilovati, ki ga z elektriko oskrbuje baterija z zmogljivostjo 27,4 kilovatne ure. Z enim polnjenjem bo mogoče prevoziti do 230 kilometrov, v mestni vožnji, kjer so hitrosti nižje in pospeški manj siloviti, pa bi se razdalja lahko približala 305 kilometrom. Spring bo znal ustreči različnim potrebam in bo na voljo v treh izvedbah. Jeseni prihajata verzija za posamezne kupce in različica Business za podjetja in ponudnike souporabe avtomobilov, v letu 2022 pa še dostavna različica Cargo z 1,1 kubičnega metra velikim tovornim prostorom in brez druge vrste sedežev.

V osnovni opremi bo med drugim ročna klimatska naprava, pri višjem pa tudi komunikacijski zaslon z navigacijo. Žal pa bo Spring tudi žrtev nizkocenovnosti, saj zaradi sprememb pri državnih vzpodbudah kupci ne morejo v celoti izkoristiti subvencije v višini 4.500 evrov, ker je po novem omejena na največ 20 odstotkov vrednosti vozila. Če bi bilo drugače, bi bil novinec lahko še nekoliko cenejši.