Tisti francoski posebnež DS 4

Prihaja tretji model nedavno oživljene francoske prestižne in elegantne avtomobilske znamke >>

Tretji član avtomobilske znamke DS, ki je pred nedavnim začela doživljati preporod pod okriljem koncerna  Stellantis, je končno prišel na ceste. Prišel bi že prej, a ga je zavrla pandemija zloveščega virusa, kljub temu pa bo prispeval pomemben delež k utrjevanju imena francoskega avtomobilskega bisera

Novi DS 4, ki so ga razvili v Franciji izdelujejo pa ga v Oplovi tovarni nemškem v Rüsselsheimu naj bi združeval pariško razkošje z nemško natančnostjo. Čeprav spada med limuzine, elegantna zunanjost ponuja več obrazov, od povsem osnovnega do športnega v različici Performnce Line do terensko naravnanega, ki ga ponazarja DS 4 Cross. Razlike med posameznimi izvedbami niso zelo očitne a se vseeno vidijo.

Celota izkazuje eleganten, avantgarden in športen videz, spredaj predvsem z vpadljivimi žarometi in dnevnimi lučmi s svetilnimi diodami. Zaradi dnevnih svetil je DS 4 tudi slovenski, razvili in izdelali so jih v ljubljanski Helli Saturnus. Tridimenzionalna mreža hladilnika tvori skladno harmonijo z dolgim ​​pokrovom motorja in daje silhueti dinamično. Ko so vrata zaprta, kljuke za odpiranje poravnane s pločevino vrat in ob dotiku se pomaknejo iz njihovih vdolbin. Tudi notranjost prinaša tisto, kar obljublja zunanjost torej razkošje in eleganco. Steklene površine omogočajo neoviran pogled navzven, v notranjosti je glede na paket opreme veliko karbona, usnja in lesa, izdelava je filigransko natančna.

Za nišni prestižni avtomobil ima DS 4 precej pogonskih možnosti. Bencinski del motorne palete predstavljata 1,2-litrski trivaljnik (96 kW/130 KM) in 1,6-litrski štirivaljnik (133 kW/180 KM), slednji je na voljo tudi kot priključni hibrid v kombinaciji z elektromotorjem (sistemska moč 225 kW). Obstaja tudi 1,5-litrski turbodizelski štirivaljnik s 96 kW/130 KM, vsi pogonski stroji so povezani z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom.

Stikalo na sredinski konzoli omogoča izbiro med različnimi režimi vožnje, na voljo so športni način, hibridni z električnim in bencinskim motorjem, udobni ali povsem električni. Predvsem nastavitev na udobje obuja spomine na originalni DS iz šestdesetih let. Za to je zaslužna kamera na podvozju vozila, ki se tako ves čas prilagaja razmeram na cesti. Ob vsem tem so vozniku v pomoč tudi številni asistenčni sistemi, na primer glasovno in gibalno upravljanje določenih funkcij, sistem za polsamodejno prehitevanje ali infrardeča naprava za boljšo vidljivost ponoči.

Na slovenskem trgu se cene za DS 4 začenjajo pri 28.230 evrih in se pri najbolje založeni izvedbi povzpnejo do 48.480 evrov.