Prodaja e-vinjet brez težav

Tudi tedenske in mesečne avtocestne vinjete bodo od februarja samo še elektronske >>

Od 1. decembra, odkar je letna vinjeta (in polletna za motorna kolesa) na voljo samo še v elektronski različici in ne več v obliki nalepke, do konca leta 2021 je bilo prodanih 73.819 vinjet, največ je bilo z domačih kupcev. Med tujci jih je bilo največ z avstrijsko registrsko tablico, sledijo kupci s hrvaškimi, nemškimi in italijanskimi registrskimi označbami. Sicer so bili nakupi vinjet opravljeni za vozila z registrskimi označbami iz 42 različnih držav. Tedenske in mesečne vinjete se do 31. januarja 2022 še naprej uporabljajo v obliki nalepke, 1. februarja 2022 pa bodo tudi te le v elektronski različici.

V družbi DARS po prvem mesecu prodaje elektronskih vinjet ugotavljajo, da so uporabniki sistem dobro sprejeli in da prodaja poteka brez večjih težav. Ob tem uporabnikom svetujejo, naj z nakupom ne odlašajo do zadnjega dne in ob nakupu temeljito preverijo podatke o registrski številki, cestninskem razredu in začetku veljavnosti e-vinjete. Izkušnje prvega meseca prodaje namreč kažejo, da so ob nakupih pogoste napake pri navedbi podatkov o registrski številki.Tovrstne napake je do začetka veljavnosti e-vinjete še možno popraviti, kasneje pa ne več. Prav tako lahko uporabniki pred začetkom veljavnosti e-vinjete odstopijo od nakupa, pri čemer so upravičeni do vračila celotne kupnine. Po začetku veljavnosti e-vinjete odstop od nakupa ni več mogoč.

Sicer pa je e-vinjeto možno kupiti tudi na podlagi izdelave ponudbe v spletni trgovini in nakazila kupnine na transakcijski račun družbe DARS. V tem primeru je treba e-vinjeto naročiti vsaj štiri delovne dni pred začetkom prvega dneva veljavnosti. Ta rešitev je primerna predvsem za pravne osebe, ki potrebujejo večje število vinjet za svoj vozni park. Uporabnikom, ki niso vešči spletnih nakupov, z veseljem pomagajo tudi v klicnem centru za cestninjenje na telefonski številki (0)1 518 8 350 oziroma elektronskem naslovu evinjeta@dars.si, 24 ur na dan in vse dni v letu.