Porsche razkriva še nevideno

Proizvajalec športnih avtomobilov je odstrl tančico z doslej še nerazkritih konceptnih modelov >>

Proizvajalec športnih avtomobilov iz Zuffenhausna je prvič predstavil 15 še neobjavljenih konceptnih modelov iz obdobja med letoma 2005 do 2019, ki jih razkrivajo v novi knjigi z naslovom Porsche Unseen (Porsche nevideno).

Kot pri vseh drugih proizvajalcih se tudi pri Porscheju načrt oblikovanja začne s skico. V naslednjem koraku sledi 3D model in če želijo idejo še razviti, oblikujejo majhne modele v merilu 1: 3 in nazadnje  v merilu 1: 1. V nasprotju z razvojem serijskega modela, ko je razvitih več modelov z različnimi stilskimi temami, se pri konceptnih projektih najprej ustvari le en model kot prikaz osrednje ideje.

“Naša vizija ni v tem, da bi izdelovali konfekcijske avtomobile” pravi glavni oblikovalec Porscheja Michael Mauer. »Obstajata dva načina za razvoj blagovne znamke: izboljšanje sedanjih izdelkov  korak za korakom, vendar je v tem procesu težko biti resnično inovativen, ali pa pustiti svoji ustvarjalnosti prosto pot, na način, da miselno skočimo v pojutrišnjem in se od tam vrnemo nazaj v jutri. ”

Na ta način so v zadnjih letih nastali izjemni modeli, ki jih je zdaj mogoče videti prvič. Na primer Porsche 919 Street 2017, ki temelji na tehnologiji Porscheja 919 Hybrid, Pod glineno lupino, ki je enaka po dimenzijah in medosni razdalji, sta šasija iz ogljikovih vlaken in hibridni dirkalni pogon z močjo 900 KM, ki sta izjemnemu športniku večkrat pomagala do zmage v Le Mansu.

Med razkritimi avtomobili je morda najbolj presenetljiva študija Vision Renndienst, ki ponazarja Porschejevo zamisel manjšega dostavnega vozila. Tistim, ki se zgražajo, da bi pri eminentni športni znamki sploh pomislili na takšen štirikolesnik, je v tolažbo, da gre zgolj za model v razmerju 1:1, ki po vsej verjetnosti ne bo za serijsko proizvodnjo. Oblikovalsko skupino je pri zasnovi enoprostorske zunanjost navdihnila vesoljska ladja “z vznemirljivimi razmerji” , prilagodili pa so jo identiteti znamke in električnemu pogonskemu sklopu. Slednji je nameščen pod karoserijo, s čimer je ohranjena prostornost potniške kabine, ki lahko sprejme do šest ljudi. Vision Renndienst so prikazan skupaj s starim Volkswagnovim dostavnikom T1, ki je za Porschejevo športno ekipo nekoč služil kot servisno vozilo. Pri Porscheju so si koncept zamislili kot podporno vozilo za hipotetični dirkalnik, podobno hipotetična pa je tudi njegova usoda; tisti, ki bi s ga želeli, se bodo morali zadovoljiti s približkom v obliki Volkswagnovega modela ID Buzz, ki naj bi prišel leta 2022.