Osvežitev Audijevih modelov Q2 in Q5

Manjše kozmetične spremembe in nekaj novih tehnoloških sladkorčkov za križanca >>

Tudi pri Audiju vse bolj stavijo na urbane križance in športne terence, kar velja tudi za slovenski trg kjer se približujejo dvema tretjinama prodajnega deleža te znamke. Del zaslug pripada pravkar osveženim modeloma Q5 in Q2.

Najmanjši Audijev križanec Q2 je pridobil nekaj zunanjih kozmetičnih sprememb in zaradi preoblikovanih odbijačev tudi 1,7 centimetra dodatne dolžine. Poleg spremenjene maske hladilnika širših rež za dovod zraka so najpomembnejša novost žarometi s svetilnimi diodami, ki lahko svetijo tudi v matrični izvedbi, ter zadnje luči prav tako z diodami. K temu je treba dodati še pet novih karoserijskih barv in razširjeno ponudbo aluminijastih platišč.

V notranjosti ni  večjih sprememb, omembe reden je posodobljeni komunikacijski sistem, ki ga je mogoče upravljati z vrtljivim stikalom na sredinski konzoli. Sedeži so lahko odeti v tekstil, umetno usnje, naravno usnje ali pa poseben material iz recikliranih plastenk, ki na otip deluje kot velur. Poleg tega je Q2 bogatejši za nekaj novih, večinoma doplačilnih asistenčnih sistemov.

Osnovna izvedba 30 TFSI z 1,0-litrskim prisilno polnjenim bencinskim trivaljnikom (81 kW/110 KM) kilovati moči stane 24.390 evrov, Q2 s trenutno edinim 2,0 litrskim štirivaljnim dizlom 35 TDI Quattro (110 kW//150 KM) pa je naprodaj za 34.650 evrov. Med tremi bencinskimi izvedbam je tudi športno nastrojeni SQ2 z 2,0-litrskim štirivaljnikom (211 kW/300 KM).

Tudi Audi  Q5 je bil deležen pretežno manjših zunanjih sprememb in 1,9 centimetra dolžinskega prirastka na račun preoblikovanih odbijačev.  Spredaj so v vsakem  primeru žarometi s svetilnimi svetili (za doplačilo tudi v matrični tehniki), za zadnje luči pa so na voljo tri možnosti svetlobne grafike. Pomembna novost v notranjosti je na dotik občutljiv komunikacijski zaslon diagonale 10,1 palca, ki je  serijski v vseh izvedbah, sistem pa naj bi zmogel kar desetkrat večjo procesorsko moč kot predhodnik, in omogoča tudi glasovno upravljanje. V zvezi s povezljivostjo je novost možnost vključitve v mrežo Car2X za komunikacijo med avtomobilom in prometno infrastrukturo.

Motorna paleta sprva vsebuje 2,0–litrski bencinski štirivaljnik 45 TFSI Quatrro (195 kW/265 KM), v tej izvedbi Q5 stane  56.650 evrov, poleg tega sta na voljo dva 2,0 litrska štirivaljna turbodizla in 3,0-litrski šestvaljnik. Vsi pogonski sklopi delujejo s tehnologijo blagih hibridov. Cena Q5 z osnovnim 35 TDI (110 kW/150 KM) znaša 45.230 evrov