Kmalu tudi elektronske vinjete

Vlada je že pripravila novelo Zakona o cestninjenju, DARS bo zagotovil opremo za nadzor //

Elektronska vinjeta oziroma e-vinjeta za slovenske avtoceste in hitre ceste bo zaživela že z začetkom naslednjega leta, saj je vlada Republike Slovenije že potrdila predlog novele Zakona o cestninjenju.

Elektronsko vinjeto že poznajo v Avstriji (kjer imajo tudi klasične) in na Madžarskem (kjer imajo samo e-vinjete). Postopek nakupa je podoben kot pri običajni vinjeti, le da je ne bo treba zalepiti na vetrobransko steklo, saj ne gre za fizično nalepko, temveč bo povezana kar z registrsko številko vozila, torej bo mogoče registracijo in nakup opraviti digitalno.

Na spletni strani oziroma preko aplikacije bo mogoče opraviti nakup vinjete za želeno obdobje (tedensko, mesečno, letno) in za želeno kategorijo vozila (motocikel, osebni avtomobil, dostavnik. Vpis registrske številke vozila bo predstavljal tudi osnovo za izvajanje  nadzora. Nakup naj bi bil možen tudi na bencinskih servisih, kjer bodo prodajalcu zadoščali zgolj podatk. registrske tablice.

Cena e-vinjete še ni znana, veljala bo leto dni od datuma nakupa. Ob umiku vozila iz prometa bo možno povračilo denarja. Za nadzor pa bo DARS zagotovil opremo za identifikacijo registrskih tablic in primerjanje z bazo podatkov o kupljenih e-vinjetah.

Informacijska pooblaščenka zagotavlja, da podatki o registrskih tablicah ne bodo uporabljeni tudi v druge namene, kot je npr. za nadzor hitrosti, lokacije in podobno.