Pri Škodi govori Laura

Češki avtomobilski proizvajalec predstavlja novo digitalno asistentko //

Škoda predstavlja novo digitalno asistentko: novo razširjeno glasovno upravljanje sliši na ime Laura in razume tudi tekoče izgovorjene cele stavke. Za Škodin novi urbani SUV Kamiq in kompaktni model Scala je odslej na voljo spletno podprto glasovno upravljanje, ki mu za aktiviranje razširjene funkcije zadostuje preprost nagovor “Okay, Laura!”. Pritisk na tipko ali drug način aktiviranja ni potreben. Laura razume tudi tekoče izgovorjene cele stavke; vozniku ni treba uporabljati vnaprej definiranih glasovnih ukazov ali fraz.

Laura lahko izpolni najrazličnejše želje. Tako lahko na primer zažene navigacijo do določenega cilja, poišče priljubljeno glasbo ali zapiše narekovana SMS-sporočila. Trenutno obvlada že šest jezikov: poleg angleščine, nemščine in francoščine so to še španščina, italijanščina in češčina. Po potrebi razume celo zahtevna narečja. Zaradi serijsko vgrajene eSIM-kartice sta Škodina modela Kamiq in Scala vedno povezana s spletom. Lauri to omogoča, da kombinira podatke, shranjene v vozilu, ter podatke, dostopne prek spleta. Rezultat sta hitra odzivnost in velika prilagodljivost.

Voznik lahko dialog z Lauro kadarkoli prekine in izreče nov glasovni ukaz, ne da bi moral počakati do konca odgovora. Laura tako lahko želje izpolni še posebej hitro. Poleg tega se med dialogom radio ali medijski predvajalnik ne utiša povsem, ampak se le zmanjša glasnost. S tem je poskrbljeno za pristno pogovorno vzdušje.

Škoda bo delovanje digitalne asistentke Laure v prihodnje še izboljšala in nadgradila. Sistem bo vključila v ponudbo za svoje nove modele. Med drugim bo Laura znala nastaviti prve funkcije vozila in se bo še prilagodljiveje odzivala na cele izgovorjene stavke; možno bo celo nekakšno digitalno kramljanje. V prihodnosti bo poleg tega razširjeno glasovno upravljanje mogoče uporabljati tudi zunaj vozila, na drugih področjih, npr. v Škodinih mobilnih ali spletnih aplikacijah in v spletnem konfiguratorju.