Nemčija: novi predpisi in strožje kazni

Višje globe za prekoračitev hitrosti ter posebni parkirni prostori za tovorna kolesa in souporabo avtomobilov //

V Nemčiji uvajajo nove prometne predpise in strožje kazni za prekrške. Strožje kazni bodo veljale za vožnjo po odstavnem pasu, novi pravilnik o cestnem prometu pa uvaja nova pravila za ustavljanje in parkiranje na poteh za pešce in kolesarskih stezah, ter novo prometno signalizacijo.

Vozniki, ki vozijo po odstavnem pasu ali za intervencijskimi vozili, bodo v prihodnosti kaznovani veliko strožje:, plačati bodo morali globo najmanj 240 evrov, dobili bodo dve kazenski točki in mesečno prepoved vožnje.

V prihodnosti bodo morala motorna vozila pri prehitevanju na cesti držati minimalno razdaljo od kolesarjev, pešcev in e-skuterjev. Zunaj mesta je to vsaj dva metra, v mestu 1,5 metra. Do zdaj je zakov predpisoval le “ustrezen razmik strani”. Poleg tega bo na voljo nov prometni znak za prepoved prehitevanja dvokoles, ki ga bodo postavili na primer na ožjih delih cest.

Vsa vozila nad 3,5 tone skupne dovoljene mase, torej tovornjaki in avtobusi, ki v mestu zavijajo desno, bodo lahko vozili le s hitrostjo med 7 in 11 km po cestah, na katerih je mogoče pričakovati kolesarski promet ali pešce.

Po novem v Nemčiji uvajajo tudi parkirna mesta za tovorna kolesa, ne glede na to, ali gre za prevoz blaga ali otroški prevoz – tovorna kolesa z nakladalnim prostorom postajajo vse bolj priljubljena. Z novim simbolom bodo ta vozila imela posebna parkirišča. Odločili so se tudi za olajšanje  parkiranja vozil za souporabo avtomobilov. To vključuje nov simbol za privilegirano parkiranje in identifikacijsko oznako za tovrstna vozila, ki mora biti nameščena za vetrobranskim steklom. Uredba velja za podjetja, ki ponujajo to storitev, ne pa za zasebne avtomobile.

Z novimi predpisi bo prepovedana uporaba aplikacij za odkrivanje naprav za nadzor hitrosti, torej hitrostne kamere, v prepoved pa so vključeni tudi radarski detektorji. Globa za kršitev znaša 75 evrov.