Na evropskih cestah številni prehitri

V skupnem nadzoru hitrosti so policisti odkrili več kot 440.000 voznikov s prekoračitvijo//

Rezultati vseevropske avgustovske kontrole hitrosti kažejo, da je bilo več kot 440.000 voznikov odkritih zaradi kršenja omejitev hitrosti. V operaciji, ki jo je koordinirala Evropska mreža prometne policije (TISPOL), je sodelovalo skupno 17 držav. Od skupno 440.414 kršitev so jih 149.219  neposredno izmerili policisti, 299.392 pa avtomatska tehnična sredstva oziroma radarji.

V primerjavi z istim obdobjem leta 2018 se je stopnja zaznanih kršitev nekoliko zmanjšala z 19,9% na 18,7%. Aidan Reid, vršilec dolžnosti generalnega sekretarja TISPOL-a je v komentarju rezultatov voznikov spomnil, da je hitrost ena od “velikih treh morilcev” v cestnem prometu.  “Hitrost ogroža življenja drugih udeležencev v prometu in pešcev in verjamemo, da je vzrok za približno tretjino vseh smrtnih nesreč na evropskih cestah. Vemo, da pretirana ali neprimerna hitrost še naprej ovira naša prizadevanja za zmanjšanje smrtnih žrtev in resnih poškodb. ”

Zaustavitev voznikov zaradi prekoračitve hitrosti tudi policistom omogoča, opravljane drugih ustreznih varnostnih pregledov.  V tednu nadzora hitrosti so policisti našli tudi prepovedane droge v 307 vozilih (od tega 125 na Švedskem) in zaplenili 27 kosov ilegalnega strelnega orožja (od tega 20  kosov samo na Nizozemskem). S hitrostnimi kontrolami so aretirali 74 iskanih oseb in odkrili skupno 533 drugih prometnih kršitev.