Preventivna akcija Varnostni pas

Še vedno preveč voznikov ne uporablja varnostnega pasu, zaskrbljujoče številke pri otrocih >>

V času od 8. do 14. marca 2021 poteka preventivna akcija Varnostni pas, ki jo koordinira Agencija za varnost prometa in je namenjena opozarjanju na pomembnost pripetosti z varnostnim pasom vseh potnikov v vozilu na vsaki, tudi najkrajši poti, ter povečanju deleža pripetosti z varnostnim pasom.

Uporaba varnostnega pasu je predpisan in nujni sestavni del varne vožnje. Dokazano rešuje življenja. Z močjo rok in nog bi se lahko zadržali v sedežu le pri trku s hitrostjo do 7 km/h. Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrt kar za polovico, skoraj za toliko se zmanjša tveganje hudih poškodb in skoraj za četrtino tveganje nastanka lažjih poškodb tako pri voznikih kot pri sopotnikih.

Agencija za varnost prometa je z nedavno terensko raziskavo z opazovanjem stopnje pripetosti voznikov motornih vozil ugotovila, da še vedno preveč voznikov ne uporablja varnostnega pasu. Z raziskavo so na terenu preverjali, kakšno je stanje uporabe varnostnega pasu pri voznikih motornih vozil na vpadnicah v 11 mestnih občinah. V dveh intervalih, jutranjem in popoldanskem, so v času zgolj štirih ur zabeležili kar 2.184 voznikov, ki med vožnjo niso bili pripeti. Zaskrbljujoče število, največ kršiteljev v obeh intervalih skupaj, je bilo v Kopru, kjer je bila zabeležena več kot četrtina (586) vseh ugotovljenih kršiteljev na vseh lokacijah skupaj. Sledita občini Celje (351) in Novo mesto (331). V jutranji konici je bilo skupaj 1.247 kršitev, nominalno največ na področju lokacij Koper (379), Celje (233) in Ptuj (172). V popoldanski konici je bilo skupaj 937 kršitev, največ na področju lokacij Koper (207), Novo mesto (166) in Ljubljana (154). Najmanj kršitev v obeh intervalih skupaj je bilo na področju lokacij Velenje (20), Slovenj Gradec (27) in Murska Sobota (56).

V prvih dveh mesecih letošnjega leta je Policija po začasnih podatkih ugotovila 6.569 kršitev neuporabe varnostnih pasov; v letu 2020 skupaj 37.255, leto poprej pa 40.283 tovrstnih kršitev. Posebej zaskrbljujoče pa je, da je bilo v prvih dveh mesecih 1.011 kršitev, povezanih z neuporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih. V letu 2020 je bilo tovrstnih kršitev 6.579, leto poprej pa 5.973, število je torej ob zmanjšanem obsegu prometa celo naraslo.