Volkswagen ID. Aero za električno nasledstvo

Globalni avtomobil, ki ga bodo prodajali na Kitajskem, v Evropi in tudi v Združenih državah Amerike >>

Pri Volkswagnu s svetovno premiero konceptnega modela napovedujejo prvo električno limuzino, ki ji bo leta 2024 bo sledila še kombijevska izvedba, oba  serijska avtomobila bosta verjetno nosila oznako ID.7.

ID Aero bo v serijski izvedbi globalni avtomobil, ki ga bodo prodajali na Kitajskem, v Evropi in tudi v Združenih državah Amerike. Izbira kitajskega trga za predpremiero pa ni presenečenje, saj ga pri Volkswagnu vidijo kot najbolj obetavnega za prodajo električnih vozil. Po ID.3, ID.4 in ID.6, bo  produkcijska različica nove limuzine že četrta serija popolnoma električnih modelov na Kitajskem. Na podlagi svoje regionalne strategije želi Volkswagen postati vodilni dobavitelj trajnostnih vozil na tamkajšnjem trgu, kjer že za leto 2030 načrtujejo da bo vsaj vsako drugo prodano vozilo električno.

»S konceptnim avtomobilom ID. Aero razkrivamo predogled naslednjega člana družine ID. To je avtomobil s čustvenim in hkrati izjemno aerodinamičnim dizajnom, dosegom preko 600 kilometrov, izredno veliko prostornostjo in vrhunsko notranjostjo,« je ob predstavitvi vzneseno napovedal Ralf Brandstätter, glavni izvršni direktor Volkswagen osebnih avtomobilov. »Z našo strategijo intenzivno spodbujamo elektrifikacijo modelov. Po ID.4 bo ta model naš naslednji globalni avtomobil za Evropo, Kitajsko in ZDA. ”

Šesti član Volkswagnove družine ID. izstopa z izrazito elegantno obliko, aerodinamično silhueto, z značilnimi svetlobnimi telesi, ki jih sestavljajo svetilne diode in tudi s prostorsko razkošno notranjostjo. Konceptno vozilo je dolgo skoraj pet metrov, aerodinamično oblikovana sprednji del in streha zagotavljata optimalen pretok zraka nad vozilom. Streha je v kupejevskem slogu elegantno nagnjena nazaj in skupaj z ostalimi aerodinamičnimi deli karoserije prispeva k doseganju odličnega količnika upora 0,23. Volkswagnova modularna platforma za električna vozila (MEB) dodatno omogoča kratke previse, dolgo medosno razdaljo in  prostorno potniško kabino

Proizvodna oziroma serijska izvedba za Kitajsko naj bi šla v prodajo v drugi polovici leta 2023. Volkswagen istočasno načrtuje tudi začetek proizvodnje evropske serijske različice v tovarni v nemškem Emdnu, ki bo s serijsko proizvodnjo električnih vozil ena prvih tovrstnih Volkswagnovih tovarn v Spodnji Saški in bo odločilno prispevala k elektrifikaciji palete modelov in zmanjšanje emisij CO2 celotnega voznega parka novih vozil.

ID. Aero je opremljen z zmogljivo litij-ionsko baterijo s 77 kilovatnimi urami, ki omogoča doseg do 620 kilometrov (WLTP), zaradi česar je limuzina primerna za dolge razdalje. Najmočnejši motor v izvedbi s štirikolesnim pogonom bo domnevno razvil do 250 kilovatov moči. Pri Volkswagnu najavljajo tudi nov polnilni sistem s katerim bo mogoče baterijo do 80 odstotkov zmogljivosti napolniti v manj kot pol ure.