Letos manj novih avtomobilov

Statistika kaže, da bo prodaja na slovenskem trgu ob koncu leta za približno 15 odstotkov nižja od lanske >>

V letošnjih enajstih mesecih je bilo na slovenskem trgu prvič registriranih 43.814 novih avtomobilov oziroma 7.631 manj kot v enakem lanskem obdobju. To seveda pomeni, da bo letošnje letošnja avtomobilska bera ena slabših, saj ni verjetno, da bi dosegla »magičnih« 50.000 avtomobilov. Zato je na mestu vprašanje ali je prodajni minus ob znanih težavah z dobavami morda posledica še kakšnega drugega dejavnika, na primer visokih cen, dragih pogonskih goriv in še česa.

Med avtomobilskimi znamkami gre letos najbolje Volkswagnu s 6.911 prodanimi avtomobili v enajstih mesecih. S precejšnjim zaostankom (4.337) je na drugem mestu Škoda, tretje pa pripada Renaultu (3.809). Na četrto mesto se je prerinil Hyundai (3.053), na petem je Toyota (2.853), v deseterico pa so se uvrstili še Kia, francoski duet Peugeot in Citroen, Opel in Dacia.

Slovenski kupci imajo letos najraje Škodo Octavio, na drugem mestu lestvice najbolje prodajanih avtomobilov, je Volkswagen T-Roc in na tretjem večkratni nacionalni prvak Renault Clio. Opazen je prirast električnih avtomobilov, lani jih bilo v enajstih mesecih prodanih 1.607, letos že 2.064. najbolj priljubljen je Teslin model Y, sledita Škoda Enyaq in Volkswagen ID.4.

Pri lahkih gospodarskih vozilih prodajni minus vztraja na dobri četrtini, lani je bilo do decembra prodanih 8.983, letos pa 6.646 , kar je 2.337 manj. Vrh lestvice znamk krojijo Renault, Ford in Volkswagen, pri modelih pa Ford Transit Custom, Renault Master in Citroen Jumper.