Je to konec festivala Volkswagnovih modelov GTI ob Vrbskem jezeru?

Koroška občina Maria Wörth napoveduje konec legendarnega srečanja, ki je potekalo celih štirideset let in privabljalo številne navdušence >>

Vsako leto se na dan Marijinega vnebohoda že vse od leta 1983 ob Vrbskem jezeru na avstrijskem Koroškem zberejo ljubitelji in lastniki Volkswagnovih avtomobilov z dobro znano kratico GTI. Toda zdaj naj bi bil svet avtomobilov prikrajšan za kultni dogodek, ki je ob Vrbsko jezero privabljal veliko število avtomobilskih navdušencev in gledalcev z vsega sveta.

Festival je bil deležen tudi izdatne podpore Volkswagna, na Koroško so povabili  pomembneže z avtomobilske scene in predstavljali konceptne in študijske avtomobile. Srečanje GTI je bilo zabeleženo tudi v koledarju pokojne avtoritete nekdanjega prvega moža koncerna Volkswagen Ferdinanda Piëcha.

A tudi kritikov tega edinstvenega avtomobilskega festivala ne manjka. Medtem ko so se turistični delavci in gostinci lahko hvalili z zaslužkom, so nekateri okoliški stanovalci menili, da prireditev moti njihov mir in tišino. Tudi policisti so z leti delovali vse bolj restriktivno, iskali neregistrirane predelane avtomobile in naglo izrekali kazni.

Kot kaže se za ukinitev festivala zavzema tudi  župan občine Maria Wörth, Markus Perdacher iz vrst Avstrijske ljudske stranke ÖVP,ki je v svoji izjavi opozoril na učinke podnebnih sprememb, odgovornost političnih odločevalcev za ohranitev ekosistemov in potrebo po delovanju po načelih trajnosti. Nekaj ​​prostih površin naj bi se zdaj uporabilo za program lokalnega razvoja trajnostnega življenja ob jezeru.