Božično darilo za avtomobilske navdušence

Komplet modela motorja Porsche Flat-Six je zabavna in poučna avtomobilska sestavljanka >>

Božično novoletni prazniki se bližajo in če imate med obdarovanci kakšnega gorečega avtomobilskega navdušenca, lahko zadrego z darilom rešite s pomočjo ugledne nemške založbe Franzis Verlag GmbH. Založba distribuira knjige in programsko opremo, povezane z računalniki in tudi različne sestavljanke. Med njimi je trenutno najbolj vroč komplet modela motorja Porsche Flat-Six Engine, ki temelji na 2,0-litrskem bokserskem motorju Porscheja 911 iz modelnega leta 1966. Ta atmosferski motor je imel 130 konjskih moči, ki jih je razvil z eno samo odmično gredjo in 5-stopenjskim ročnim menjalnikom. Model motorja Porsche 911 flat-six v merilu 1:4 je sestavljen iz prozornega ohišja z vrtečim se ventilatorjem motorja in jermeni, ki simulirajo krmilne verige dejanskega motorja. Model vključuje tudi odmikače, ki jih poganjajo zgoraj omenjeni jermeni, ter funkcionalen razdelilnik, ki ga poganja zobnik, ter LED luči, ki simulirajo vrstni red vžiganja svečk. Za nameček je motoriziran vrtljivi sklop opremljen z električnim modulom, ki ustvarja pristne in zelo prepoznavne zvoke zračno hlajenega (t.j. zračno hlajenega) ploskega šestvaljnega motorja.

Za sestavljanje Franzisovega kompleta modela Porsche Flat-Six Engine ni potrebna niti kapljica lepila. Vse, kar potrebujete, je izvijač — tisti, ki je priložen kompletu modela v pomanjšanem merilu, za uporabo na priloženih vijakih. Če se to ne sliši dovolj enostavno, je v škatli z nesestavljenim modelom priložena tudi knjiga z dodatnimi ilustracijami. Knjiga je bila izdana v sodelovanju z muzejem Porsche v Zuffenhausnu, v njej je opisana zgodovin proizvodnje motorja in je polna risb Porschejevega arhiva, fotografij in plakatov.

Sestavljanka vsebuje nekaj več kot 290 kosov, ko je sestavljena, je treba le še vstaviti tri baterije AA in zagnati motor. In potem, skozi prozorno ohišje lahko preverite vrtljivi sklop in opazujete vžigalne svečke, medtem ko uživate v tistih mehko znanih notah zračno hlajenega motorja. No, res pa je da takšno darilo ni prav poceni – zanj je treba odriniti 199 evrov.