Avtomobilske tovarne zapirajo vrata

Prekinitev proizvodnje zaradi širjenja okužb s koronavirusom in motenj pri oskrbi s sestavnimi deli//

Skupina Volkswagen, ki je največji svetovni proizvajalec avtomobilov, ustavlja proizvodnjo v tovarnah po Evropi, zaradi pandemije koronavirusa, ki je prizadela prodajo in prekinila dobavne verige. Nemški koncern ima v lasti znamke Audi, Bentley, Bugatti, Ducati, Lamborghini, Porsche, Seat, Škoda in Volkswagen. Večina nemških in evropskih tovarn se pripravlja na prekinitev proizvodnje verjetno za dva do tri tedne, Audi pa bo ustavil proizvodnjo v svojih obratih v Belgiji, Nemčiji, na Madžarskem in v Mehiki. Volkswagen ima 124 proizvodnih obratov po vsem svetu, od tega 72 v Evropi, 28 pa samo v Nemčiji.

Zaradi pospešenega naraščanja hudih primerov okužbe z virusom COVID 19, do katerega je v zadnjih dneh prišlo v neposredni bližini nekaterih proizvodnih obratov in zaradi motenj z oskrbo večjih dobaviteljev in tudi zaradi nenadnega upada avtomobilskih trgov, so se tudi pri skupini PSA, ki jo sestavljajo Citroen, Peugeot in Opel, odločili za zaprtje obratov za proizvodnjo vozil do 27. marca. Zaprli bodo skupaj 15 proizvodnih obratov v Franciji, Španiji, Nemčiji, na Portugalskem, Poljskem, Slovaškem in v Združenem kraljestvu.

Zaprtje proizvodnih obratov mehanskih delov in surovin bo posledično prav tako ustrezno prilagojeno. Vodstvene ekipe posameznih obratov bodo na lokalni ravni izvedle vse postopke za zapiranje obratov, ki bodo izpeljani v koordinaciji s socialnimi partnerji. Skupina PSA opozarja, da upoštevanje najstrožjih omejitvenih ukrepov, ki presegajo priporočila zdravstvenih organov posameznih obratov, do tistega trenutka predstavlja najboljšo zaščito za preprečevanje širjenja virusa.

Koncern Fiat Chrysler Automobiles je sporočil, da bosta njegovi podružnici FCA Italy in Maserati začasno ustavili proizvodnjo v večini evropskih proizvodnih obratov. Začasna prekinitev, ki bo veljala do 27. marca, je nadaljevanje izvajanja obsežnega niza ukrepov kot odziv na izredne razmere in omogoča učinkovito odzivanje na prekinitev povpraševanja na trgu z zagotavljanjem optimizacije oskrbe. Zlasti se olajša zaustavitev proizvodnje, ki omogoča, da je Skupina pripravljena takoj začeti proizvodnjo, ko to dopuščajo tržne razmere. Začasno bodo zaprli pet tovarn v Italiji, ter obrata v Srbiji in na Poljskem.

Ukrep začasnega zaprtja tovarn v Franciji so sprejeli tudi pri Renaultu. Do nadaljnjega napovedujejo prenehanje proizvodnih dejavnosti v svojih industrijskih obratih v Franciji, odvisno od razvoja zdravstvenih razmer. Ukrep je namenjen zaščiti zaposlenih v okviru pandemije Covid-19 in v skladu z ukrepi, ki jih je sprejela francoska vlada. Zaustavitve industrijskih dejavnosti zadevajo 12 obratov in 18.000 zaposlenih v Franciji.  Skupina Renault načrtuje ponoven začetek proizvodnje takoj, ko bodo to dopuščali pogoji.

Med zadnjimi večjimi proizvajalci avtomobilov, ki so sporočili, da zaradi izbruha Coronavirusa ustavlja proizvodnjo v svojih evropskih tovarnah, je Ford. V svojem obratu za proizvodnjo karoserij in motorjev v Valenciji, so zaprli vrata potem, ko so pri treh zaposlenih opravili test, ki je pokazal okužbo  z boleznijo Covid-19.  Ford of Europe bo temu sledil z začasno zaustavitvijo proizvodnje vozil in motorjev v preostalih evropskih tovarnah, predvidoma pa bodo zaprtja trajala več tednov. Ustavljena bo proizvodnja v Kölnu, prav tako tudi v drugem nemškem obratu v Saarlouisu in v romunski tovarni. Ford je potrdil, da se dobave vse bolj prekinjajo, medtem ko upad prodaje vozil pomeni, da bo treba nekatere zastopnike v Evropi začasno zapreti.

Prekinitev tudi v Revozu – Zaradi nastalih razmer so proizvodnjo avtomobilov ustavili tudi v novomeški tovarni Revoz, kjer izdelujejo Renaultova modela Clio in Twingo. Delavce so pozvali naj ostanejo doma. Kdaj se bo proizvodnja nadaljevala, ni znano, odločitev o tem bo odvisna od razmer in lastnika, torej Renaulta.