Uspešen zaključek zahtevne avtonomne vožnje

Z Nissanom Leafom 270 kilometrov avtonomne vožnje po britanskih cestah //

 

Rezultat britanskega raziskovalnega projekta o najnovejših tehnologijah za avtonomno vožnjo je uspešno samostojno prevoženih 270 kilometrov po cestah Velike Britanije.

Projekt HumanDrive so skupaj financirali vlada Združenega kraljestva prek Centra za povezana in avtonomna vozila (CCAV), podjetje Innovate UK in devet drugih partnerjev. Skupni vložek v projekt je znašal 13,5 milijona funtov, kar je slabih 16 milijonov evrov.
Raziskovalni projekt je uspešno prestal dve preizkušnji: 270 kilometrov samostojne vožnje po Veliki Britaniji (Grand Drive) z uporabo tehnologije za napredno določanje položaja in preizkušanje na stezi, med katerim so preučevali človeško vožnjo, da bi s strojnim učenjem še izboljšali uporabniško izkušnjo.

Preizkušali so vozila Nissan Leaf, opremljena s sistemom GPS, radarjem, laserskim skenerjem LIDAR in tehnologijo kamer, ki zaznavajo okolico vozila. Z upoštevanjem zaznane okolice lahko sistem sprejema odločitve o vožnji po cestah in premagovanju preprek, ki se pojavijo med vožnjo.

Prvi del projekta je bila vožnja Grand Drive, ki je potekala od Cranfielda v okrožju Bedfordshire do mesta Sunderland. Dosežek je rezultat 30-mesečnega dela konzorcija HumanDrive, tj. skupine pod vodstvom Nissanovih inženirjev v Združenem kraljestvu, ki so sodelovali s člani konzorcija. Eden ključnih ciljev projekta je bil razvoj naprednega in avtonomnega krmilnega sistema vozila. Zagotavljanje, da novi napredni avtonomni sistemi vožnje ustvarijo udobno in domačno izkušnjo za kupce, je zelo pomembno na poti proti bolj povezani in avtonomni prihodnosti.

Med 270 kilometrov dolgim potovanjem se je naučena teorija izkazala v praksi v najrazličnejših voznih okoliščinah in vozilo je premagalo podeželske poti z malo ali brez cestnih oznak, križišča, krožišča in avtoceste. Avtonomna tehnologija je med vožnjo menjala pasove, se vključevala v promet in po potrebi ustavila in znova zagnala vozilo.

Drugi del projekta HumanDrive je bil namenjen odkrivanju, kako lahko umetna inteligenca s strojnim učenjem izboljša uporabniško izkušnjo in udobje potnika v povezanem in avtonomnem vozilu. Pilotna vozila, ki so uspešno prestala preizkušnjo na zasebnih stezah, so bila opremljena s sistemi umetne inteligence člana konzorcija Hitachi Europe Ltd, ki omogočajo strojno učenje v realnem času. Z izdelavo podatkovnega nabora predhodnih prometnih okoliščin in rešitev se lahko naučena izkušnja uporabi pri odzivu v podobnih situacijah v prihodnosti in tako začrta varen obvoz ovire.

Te tehnologije so morale prestati stroge postopke preizkušanja in so bile razvite z uporabo različne infrastrukture, vključno s simulacijo, strojno opremo v zanki in zasebnimi preizkusnimi stezami.