Nov laboratorij za baterije pri Seatu

S testno kapaciteto 1,3 MW bo mogoče preizkušati vozila, celične module in baterijske sklope >>

Španski Seat je začel z deli na bodočem testnem centru za energijo (Test Center Energy, TCE), novem laboratoriju za avtomobilske baterije, ki ga bodo postavili v sklopu  tovarne v Martorellu. Z naložbo v višini več kot 7 milijonov evrov bodo v novem centru razvijali in preizkušali različne energetske sisteme za električna in hibridna vozila. S testno kapaciteto, ki lahko vzporedno doseže 1,3 MW, bo ta laboratorij v Španiji postal edinstvena, pionirska ustanova za električne baterije.

Bodoči objekt, ki naj bi bil zgrajen do aprila 2021, bo imel 1.500 m2 površine in različne testne prostore za evalvacijo celičnih modulov z litij-ionsko tehnologijo, srednje- in visokonapetostnih baterij ter različnih polnilnikov, ki se bodo uporabljali za vso paleto elektrificiranih vozil. V načrtu je tudi nekaj klimatskih komor, v katerih bodo baterije in module lahko preizkušali v ekstremnih temperaturnih pogojih, s simuliranjem različnih okolij, v katerih se vozilo lahko znajde v svoji življenjski dobi. V sklopu centra bo tudi visokotehnološki laboratorij za elektroniko, v katerem naj bi razvijali in izdelovali prototipe ter sestavljali vmesnike za testne sisteme.

Poleg tega bodo postavili tudi delavnico, ki bo zasnovana in opremljena posebej za izvajanje testov na elektrificiranih vozilih, njena kapaciteta pa bo zadoščala za vzporedno preizkušanje do šestih vozil. Ta prostor bodo uporabljali za izvajanje različnih testov v zvezi z zmogljivostjo energetskega sistema, varnostjo delovanja in integracijo funkcij. Za ta namen bodo v instrumente vključeni sistemi za umetni vid. Novi center TCE se bo pridružil kombiniranemu laboratoriju za nizko-, srednje- in visoko-napetostne baterije, ki so ga postavili leta 2010. V preteklem desetletju je Sea izvedel številne raziskovalne projekte na državni in mednarodni ravni ter opravil več kot 2.000 testiranj. Ta laboratorij ima dve klimatski komori in testno zmogljivost 200 kW.