Električni in hibridni na pohodu

Peugeot in Citroën se v Sloveniji intenzivno pripravljata na prihod nizko emisijskih vozil //

Skupina PSA si prizadeva do leta 2023 zagotoviti pestro ponudbo vozil na električni pogon, do leta 2025 pa popolno elektrifikacijo, zato bo do leta 2021 predstavila več električnih vozil.

Že v letošnjem letu bodo poslali na ceste tretjo generacijo električnih in hibridnih vozil. Zaradi navedenih novosti se mreža prodajalcev Peugeot in Citroën v Sloveniji pospešeno pripravlja na prihod električnih vozil in priključnih hibridov. V teku je projekt opremljanja vseh prodajno-servisnih mest Peugeot in Citroën v Sloveniji z ustreznimi polnilnicami.

Vrednost investicije, ki je v polovici financirana s strani uvoznika vozil Peugeot in Citroën v Sloveniji, podjetja P in C Automobil Import, znaša dobrih 400.000 evrov. Do začetka novembra 2019 bo tako končana prva faza, ki predstavlja počasne polnilnice, kasneje pa bodo preučili tudi možnosti in potrebe  vgradnje hitrih polnilnic.

V ta namen je pooblaščena prodajno mreža Peugeot in Citroën certificirana in bo tako zadostila visokim kriterijem, zahtevanih za elektrifikacijo znamk Peugeot in Citroën. Vsak mehanik in vodja servisa je bil strokovno usposobljen za servisiranje z vozili pod napetostjo, oziroma z navodili, kako vzpostaviti brez napetostno stanje vozila. To je seveda pogoj, da se lahko opravljajo posegi na vozilih. S tem je definirana tudi nivojska odgovornost zaposlenih v servisu.

V Sloveniji je bilo leta 2018 prodanih 555 vozil na električni pogon, kar prestavlja cca 0,7% tržnega deleža. Pričakovati je, da bo trg električnih vozil iz leta v leto naraščal, in kot odgovor na zahteve trga bodo v prihodnjih mesecih na slovenski trg pripeljali naslednje nove modele: novi Peugeot 208 v popolnoma električni različici, 508 in 508 SW priključni hibrid, 3008 priključni hibrid, novi Peugeot 2008 z električnim motorjem ter Citroën C5 Aircross priključni hibrid.