Zveza sledi nacionalnim prometnim akcijam

Največji razlog, da so se člani Zveze ZŠAM Slovenije z vso vnemo in odgovornostjo poprijeli za preventivno delo je seveda pomladno vreme in povečan prometni direndaj vseh udeležencev v prometu. Vsako leto ob lepem vremenu se na cestah pridružijo tudi vozniki enoslednih vozi – motoristi, v vedno večjem številu tudi kolesarji in vozniki električnih skirojev.

Velik organizacijski in izvedbeni zalogaj so imeli na Vrhniki Sodelovali so v sklopu 26. regijskega preverjanja ekip Rdečega križa in Civilne zaščite. Za tekmovalce smo pripravili zanimive in razgibane delavnice, ki so se navezovale na uporabo kolesa v prometu. Za popestritev smo dodali še simulacijo alkoholiziranosti, seveda s pomočjo simulacijskih očal. Reševanje nalog je potekalo tekoče, ob obilici smeha in pozitivnih misli. Ker so ekipe strokovno medicinsko podkovane, so bile razlage bolj namenjene ostalim obiskovalcem in staršem z otroki, ki so sodelovali na dnevu nacionalne preventivne akcije »Varnost kolesarjev«. V ta namen so v ZŠAM Vrhnika pripravili prometni poligon s čisto pravo semaforizacijo.

Otroci so na poligonu spoznali pravilno uporabo rdečih kolesarskih poti in modrega prehoda za pešce. Opažajo, da otroci in odrasli pri prečkanju cestišča nedosledno upoštevajo semafor oz. tipko za proženje zelenega vala za pešce, posebno pozornost pa je potrebno nameniti tudi pri čakanju na zeleno luč, saj pešci stojijo tik na robu pločnika. Za bolj adrenalinske kolesarje je bil v nadaljevanju postavljen motorični poligon. Za dobro opravljene naloge so otroci prejeli prometno preventivno darilo.