Nacionalna preventivna akcija Kolesar

Policisti bodo med 18. in 28. majem pozorni predvsem na kršitve, ki so med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč >>

Podatki kažejo, da je bilo v letu 2022 v Sloveniji 1.484 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, od tega je 876 kolesarjev ali 59 % samih povzročilo prometno nesrečo. Število prometnih nesreč se je v primerjavi z letom 2021 povečalo za 9 %, med vzroki izstopata neprilagojena hitrost in neupoštevanje pravila o prednosti. Umrlo je 11 kolesarjev, 241 je bilo hudo telesno poškodovanih in 1.057 lažje telesno poškodovanih. Delež umrlih kolesarjev je v letu 2022 znašal 12,9 % med vsemi žrtvami prometnih nesreč, kar je največ v obdobju zadnjih petih let. V obdobju zadnjih petih let je delež hudo telesno poškodovanih med vsemi udeleženci v prometu najvišji prav med kolesarji in znaša 27 %. V zadnjih petih letih 63 % umrlih kolesarjev ni uporabljalo kolesarske čelade. Kljub temu, da je uporaba zaščitne kolesarske čelade obvezna le do 18. leta, svetujemo uporabo čelade vsem kolesarjem.

Najpogostejši vzroki za prometne nesreče, v katerih so udeleženi kolesarji, so torej neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravil o prednosti in nepravilna stran oz. smer vožnje. Vozniki motornih vozil in kolesarji naj prilagodijo hitrost vožnje in upoštevajo pravila glede smeri vožnje. Kolesarji naj uporabljajo kolesarske poti, če na njihovi poti obstajajo, saj so veliko bolj varne. Dogaja se namreč, da kolesarji vozijo po cestah, čeprav vzporedno s cesto poteka še kolesarska steza ali kolesarka pot. Na njih je vse več voznikov e-skirojev, ki so tihi in hitri, zato je pomembno, da sta obe kategoriji udeležencev pozorni druga na drugo, saj si delita skupno prometno površino. Vsi vozniki motornih vozil in lahkih motornih vozil naj posebno pozornost namenjajo varnosti kolesarjev, saj le na ta način lahko zagotavljamo večjo varnost kolesarjev.

kolesarski izpit je pomemben del pri samostojni udelezbi s kolesom v prometu foto sta 1200x800Aktivnostim za večjo varnost kolesarjev se bodo pridružili tudi policisti. Pozorni bodo predvsem na kršitve, ki so med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč. Preverjali bodo, ali kolesarji vozijo v napačno smer, ali upoštevajo prometno signalizacijo (predvsem rdečo luč na semaforju), psihofizično stanje kolesarjev, prevoze otrok na kolesu in uporabo kolesarskih čelad. Nadzorovali bodo tudi vožnjo po pločnikih, nepravilno in tesno prehitevanje kolesarjev, neupoštevanje pravil o prednosti itd. Pozorni bodo tudi na odnos ostalih prometnih udeležencev do kolesarjev, predvsem voznikov motornih vozil, ki marsikdaj s prehitro vožnjo, izsiljevanjem prednosti in tesnim prehitevanjem ogrožajo kolesarje.