V konvojih veliko tovornjakov

V dobrih dveh tednih slovenski policisti do hrvaške in madžarske meje pospremili že 7.766 tovornih vozil //

Ena od pomembnih nalog slovenske policije je v tem času tudi zagotavljanje organiziranega spremstva potnikov in tovornih vozil čez ozemlje Slovenije v njihove matične države. Tako so policisti od sobote, 14. marca, ko so bili uvedeni prvi ukrepi na mejah, do ponedeljka, 30. marca 2020, do 6. ure, izvedli nadzorovan transport že 7.766 tovornih vozil. Od tega je bilo 2.131 tovornih vozil namenjenih proti Hrvaški in naprej v druge tranzitne države, 5.635 tovornih vozil pa so v teh dneh pospremili do meje z Madžarsko.

Tranzit tovornih vozil zagotavljajo v koordinaciji s policijskimi upravami, kontrolnimi točkami na meji z Italijo, drugimi državnimi organi in institucijami (Ministrstvom za zunanje zadeve, Ministrstvom za infrastrukturo, Družbo za avtoceste RS, Direkcijo RS za infrastrukturo …).

V koordinaciji z različnimi tujimi varnostnimi organi (italijanskimi, hrvaškimi, madžarskimi, avstrijskimi, srbskimi …) in po dogovorih z zunanjim ministrstvom ter tujimi diplomatskimi in konzularnimi predstavniki (predvsem Romunije, Ukrajine, Srbije, Bolgarije, Italije) so policisti v soboto, 14. marca, vzpostavili sistem konvojev tovornih vozil in njihovega policijskega spremstva, pri čemer sodelujejo predstavniki Finančne uprave RS in Družbe za avtoceste RS.

Po tem sistemu smo od 14. marca pa do 29. marca 2020, do 21. ure, izvedli nadzorovan transport že 3.201 tovornih vozil, ki so bila organizirana v 81 konvojev. Poleg teh konvojev pa so tovorna vozila v drugem tednu ukrepov začeli spremljati tudi na podlagi posebnega protokola, sklenjenega po dogovoru s Hrvaško in Madžarsko.