Tudi kolesarji vozijo nevarno

V majski preventivni akciji za večjo varnost kolesarjev so policisti našteli 1.905 kršitev //

Med 4. in 31. majem je po vsej državi potekala nacionalna preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev. V tem obdobju so policisti prilagodili svoje aktivnosti, da bi tej ranljivi skupini prometnih udeležencev zagotovili večjo varnost v cestnem prometu.

Policisti so v med preventivno akcijo ugotovili 1.724 prekrškov cestnoprometnih predpisov, ki so jih storili kolesarji. Ob tem so pri 1.608 kolesarjih opravili preizkus z alkotestom, pri čemer so pri 145 ugotovili, da so vozili kolo pod vplivom alkohola. Odrejenih je bilo tudi 15 strokovnih pregledov zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog ali drugih prepovedanih psihoaktivnih substanc. Vozniki motornih vozil pa so v enakem obdobju storili 181 kršitev, s katerimi so ogrožali varnost kolesarjev.

Kolesarji sodijo med ranljivejše udeležence cestnega prometa, vendar velikokrat tudi sami prispevajo k nastanku nevarne situacije v prometu. Najpogosteje ne vozijo po pravilni strani ceste ali pravilni strani kolesarske steze in pogosto vozijo po površinah, ki niso namenjene kolesarjem. To so po zaključku akcije pokazali tudi podatki o prometnih nesrečah, v katerih so bili udeleženi kolesarji. V tem času so namreč policisti obravnavali 126 prometnih nesreč, v katerih se je 17 kolesarjev hudo telesno poškodovalo, 85 pa je bilo lažje poškodovanih. Dva kolesarja sta se hudi telesno poškodovala  dan po zaključku akcije.

S sprostitvijo ukrepov, povezanih s preprečevanjem epidemije covid-19, zaključkom šolskega leta, bližajočimi se počitnicami in lepšim vremenom policisti pričakujejo, da bo tudi število kolesarjev v cestnem prometu naraslo. Zato bodo tudi v prihodnje ob rednem delu pozorno na to, ali kolesarji spoštujejo cestnoprometne predpise.