Telefoniranje med vožnjo je nevarno

Od 13. do 26. januarja dvotedenski poostreni policijski nadzor nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo//

Akcija poteka pod okriljem Javne agencije RS za varnost prometa, v njej bodo voznike opozarjali, da telefoniranje ne sodi za volan. Policisti bodo zato dva tedna poostreno nadzirali, ali vozniki med vožnjo uporabljajo mobilni telefon in druge naprave ter opremo (tablice, prenosne računalnike, slušalke …), ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavanje.

Uporaba telefona med vožnjo zmanjšuje zbranost voznika in njegovo pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici. Voznik lahko spregleda ključne informacije iz okolja. Spregleda lahko drugega udeleženca (pešce, kolesarje, drugo vozilo) ali pomembno prometno signalizacijo, zaradi česar se ne more pravočasno odzvati na nastalo situacijo. Takšne okoliščine lahko povzročijo hudo prometno nesrečo. Prav tako vozniki s takšnim ravnanjem pogosto sami povzročajo zastoje v prometu.

Zadnja leta se uporaba mobilnih telefonov, tablic, prenosnih računalnikov, GPS in drugih naprav med vožnjo povečuje. Takšno ravnanje pa ima velik negativen vpliv na potek prometa in prometno varnost. Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo ni dovoljena, predvidena globa za voznike, ki kršijo zakon, je 120 evrov.

Zakon sicer dovoljuje uporabo naprave za prostoročno telefoniranje, vendar pa tudi prostoročno telefoniranje ni varno. Zato v policiji svetujejo voznikom, da med vožnjo ne upravljajo s telefonom, ne pregledujejo socialnih omrežij, si ne zapisujejo opomnikov, ne brskajo po spletnih straneh, ne fotografirajo ali snemajo, ne uporabljajo telefona za navigacijo in podobo., saj je vožnja aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso pozornost.

Tudi kolesarjem in pešcem policistu svetujejo, naj bodo pozorni na različne prometne situacije. Še posebej nevarna in prepovedana je uporaba mobilnega telefona med vožnjo s kolesom, saj otežuje upravljanje kolesa in zaviranje. Globa za uporabo telefona med vožnjo kolesa ali mopeda (za katerega voznik ne potrebuje vozniškega dovoljenja) je 40 evrov. Tudi pri prečkanju ceste je uporaba telefona nevarna, saj odvrača pozornost od prometa.