Še vedno preveč opitih voznikov

V decembrskem tedenskem policijskem nadzoru 13.013 alkotestov in med njimi 406 pozitivnih >>

Medtem ko nam vsakdanje življenje greni koronavirus, je na slovenskih cestah še vedno velik problem vožnja pod vplivom alkohola. Med 6. in 12. decembrom 2021 je potekala tretja nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. V tem času so policisti odredili 13.013 alkotestov, od katerih jih je bilo 406 pozitivnih.

Od 406 udeležencev, ki so “napihali”, jih je imelo 247 do 0,52 mg alkohola na liter izdihanega zraka, 159 pa nad 0.52 mg alkohola na liter izdihanega zraka. 14 voznikov je alkotest odklonilo. Od 406 voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola, je bilo 8 voznikov pridržanih, v 144 primerih pa so policisti od pridržanja odstopili. Začasno je bilo odvzetih tudi 354 vozniških dovoljenj.

Namen poostrenega nadzora je prispevati k osveščanju o problematiki vožnje pod vplivom alkohola in drog, zmanjšati število neodgovornih voznikov ter s tem tudi število prometnih nesreč, ki jih povzročijo taki udeleženci. Prometne nesreče, povzročene pod vplivom alkohola, praviloma prinašajo težke poškodbe, invalidnost, smrt in zaznamujejo premnoge družine. Pod vplivom alkohola in drog ima voznik občutek, da vozi bolje kot dejansko. Temu sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot. Policisti opozarjajo voznike naj bodo tudi ob koncu leta strpni in previdni, hitrost vožnje prilagodijo prometnim in vremenskim razmeram. Predvsem pa naj za volan nikdar ne sedajo pod vplivom alkohola ali drog.