Policisti bodo pozorni na najpogostejše prekrške

Ponovno se začenja poostreni nadzor voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki bo potekal v več evropskih državah.

V tednu od 13. do 19. februarja na slovenskih cestah poteka prvi letošnji poostreni nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi. Vsakoletna nacionalna preventivna akcija, ki jo policisti izvajajo skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa, je namenjena skrbi za varnost omenjene kategorije voznikov. Nadzor je usklajen z združenjem evropskih prometnih policistov Roadpol in bo potekal v več evropskih državah.

Policisti bodo izvajali nadzor prometa v različnih časovnih obdobjih, ne samo v dopoldanskem času, pri tem pa se bodo osredotočili zlasti na slovenske avtoceste in hitre ceste. Pri nadzoru bodo ugotavljali najpogostejše kršitve voznikov navedenih vozil. Preverjali bodo zlasti spoštovanje omejitev hitrosti, tehnično brezhibnost vozil, morebitno preobremenjenost, spoštovanje socialne zakonodaje in pravil o nalaganju in pritrjevanju tovora, psihofizično stanje voznikov, uporabo varnostnega pasu ter uporabo naprav in opreme, ki zmanjšujejo voznikovo pozornost.

Poleg tega bodo pozorni na kršitve prepovedi prehitevanja tovornih vozil na avtocestah in na morebitne kršitve, ki so povezane s prevozi lesa. Glede na vremenske razmere bomo ugotavljali tudi morebitne kršitve neočiščenih vozil zaradi snega oziroma ledu na njih, ki bi ob padanju z vozil v zimskih razmerah lahko ogrožala druge udeležence v prometu.