Citroenova Xantia je postavljala merila udobja

Letos praznuje trideset let, v osmih letih je bilo izdelanih 1,1 milijona primerkov >>

Mineva trideset let, odkar je leta 1993 Citroën predstavil legendarni model Xantia, ki je takrat prišla na ceste v vlogi naslednika priljubljenega modela BX. Elegantna kombilimuzina je že takrat temeljila na Citroënovem udobju, prostornosti in značilni francoski eleganci.

Na začetku prodaje je bila Xantia na voljo v treh nivojih opreme; najbolje opremljene izvedbe so bile opremljene s hidraktivnim vzmetenjem, medtem ko je bila večina serijsko opremljena tudi z zavornim sistemom ABS. Na voljo so bili trije bencinski motorji, osnovni 1,8-litrski in dva 2,0-litrska, med katerima je bil močnejši 16-ventilski. Poleg kombilimuzinske so pri Citroënu kmalu predstavili še kombijevsko izvedbo s prostornim prtljažnikom.

Za bencinskimi motorji so sledili še dizelski, 1,9-litrski je bil na voljo s turbinskim polnilnikom ali brez, nato je prišel 2,0-litrski z neposrednim vbrizgom goriva po skupnem vodu. Zgodnje modele Xantia je mogoče prepoznati tudi po tem, da niso imeli voznikovih zračnih blazin, in po značilnem pogrezanju v tla, ko je bil avtomobil parkiran dlje časa. Xantie so bile opremljene tudi s 14-palčnimi platišči in so imele s pogonskim sklopom predhodnega modela BX veliko skupnih značilnosti, vendar je bila Xantia že na začetku zasnovana kot večji in težji avtomobil, ki bi spadal v družinski razred in osvajal  poslovne uporabnike, ki se jim je starejši BX morda zdel nekoliko nenavaden.

Xantia je za Citroën predstavljala premik k bolj konvencionalnim modelom s poudarkom na udobju, praktičnosti in zanesljivosti. Z inovativnim sistemom vzmetenja, prostorno notranjostjo in naprednimi varnostnimi funkcijami je postala merilo udobja in praktičnosti ter si utrdila mesto v zgodovini znamke.

Med letoma 1993 in 2001 je bilo izdelanih skupno 1.124.526 primerkov, od tega približno 150.000 karavanskih različic. Xantia Activa – tehnični vrhunski model serije, ki je bil med drugim opremljen z aktivno stabilizacijo podvozja (AFS) – je med letoma 1995 in 2001 prispevala več kot 18.000 primerkov.