Nujni ukrepi: zaščita, čiščenje in dezinfekcija

Kako zagotoviti varnost na potovanju z avtomobilom med pandemijo koronavirusa //

Nova pandemija koronavirusa vpliva na ves svet. Najenostavnejši nasvet, kako ostati varen, je, da ostanemo doma. Kaj pa, če morate vseeno na pot z avtomobilom? Pri češki Škodi so za takšne primere pripravili nekaj nasvetov.

Glavno pravilo je čim manj stika z drugimi. Če pa je treba potovati, se zaščitite. “V idealnem primeru ne gremo nikamor. Če morate kam iti, pojdite sami in avtomobila ne delite z nikomer. Če morate iti v družbi, se prepričajte, da oseba nima akutnih simptomov bolezni dihal. Uporabite vsaj zaščito za obraz, “pravi Jana Parmová, glavna zdravnica pri Škodi in navaja osnovna pravila, ki jih morajo upoštevati vsi.

Pomembno je upoštevati, da potovanje z avtomobilom ni brez tveganja, čeprav velja za nekakšno mobilno izolacijsko enoto, ki omogoča zmanjšanje stika z drugimi na nujnih poteh kot so nakupovanje hrane, zdravil ali drugih nujnih stvari.

Če se v avtomobilu ne morete izogniti stiku z drugimi, bodite pozorni na preventivne higienske ukrepe. “Razkužite vse površine, ki se jih dotaknete pred potjo in po njej, še posebej, če avtomobil delite z nekom ali ga vozi kdo drug,” pravi zdravnica Parmová.

To čiščenje vzemite zelo resno: potrebno je razkuževanje volanskega obroča, menjalnika, ročne zavore, ročajev vrat, radijskega in infozabavnega sistema, ne pozabite na obvolanske ročice, naslon za komolce , ročice za položaj sedežev, okvirje vrat in zunanje kljuke vrat ali prtljažnika. Ta načela so še pomembnejša za taksiste in druge voznike, ki prevažajo potnike.

Kaj morate uporabiti za razkuževanje avtomobila? Organizacija Consumer Reports na primer svetuje uporabo nekaterih čistilnih izdelkov, ki jih že imate doma. Vsaj sedemdeset odstotkov alkoholne raztopine je učinkovita proti koronavirusu, izopropilni alkohol pa ne bo povzročil škode glavnim površinam v vašem avtomobilu. Pravzaprav to počnejo proizvajalci avtomobilov in njihovi podizvajalci za razkuževanje delov. Potrošniška poročila povečajo, da lahko z alkoholom obrišete oblazinjenje sedežev in druge mehke površine v avtomobilu. Pazite, da jih preveč ne namočite.

Alkohol ne bi smel poškodovati usnja ali imitacije usnja, vendar prekomerno intenzivno čiščenje z alkoholom lahko razbarva material: zato sedežev in drugih usnjenih površin ne čistite preveč. Po čiščenju je treba usnjene površine v avtomobilu obdelati z zaščitnimi sredstvi za usnje.

Nikoli ne uporabljajte vodikovega peroksida, ki bo najverjetneje poškodoval površine avtomobila. V avtomobilu na zaslonih na dotik ne uporabljajte čistilnih sredstev, ki vsebujejo amonijak, svetuje Consumer Reports. Krpe iz mikrovlaken so idealne za čiščenje vseh površin in za vse načine čiščenja.

Če potujete s potniki in je eden od njih v nevarnosti, da bi prišel v stik z okuženo osebo, uporabljajte zaščitno opremo, kar pomeni zaščitne maske in respiratorje. Klasična maska ​​za obraz ne bo zaščitila uporabnika pred virusom, vendar lahko znatno zmanjša tveganje, da uporabnik okuži druge. Torej je tudi osnovna maska ​​za obraz znak pozornosti do drugih v avtomobilu in lahko zmanjša tveganje za okužbo. Za resnično zaščito potrebujete vsaj respiratorje razreda FFP3.

Mimogrede, avtomobilisti se tega morda ne zavedajo, toda mnogi izmed njih bodo v kompletu za prvo pomoč na avtomobilu imeli masko obraz za obraz. V nekaterih evropskih državah so bile del obvezne opreme v kompletih prve pomoči. Zato si oglejte svoj komplet za prvo pomoč – v njem je morda obrazna maska.

Zdravnica Parmová svetuje, da očistite tudi klimatsko napravo. To ne pomeni, da avto odpeljite v servisni center – za to res ni pravi čas. Lahko pa kupite (na primer na spletu ali na bencinskih črpalkah) specializirane razpršilce za čiščenje avtomobilske klimatske in prezračevalne naprave. Čeprav ti niso tako učinkoviti kot profesionalno čiščenje, lahko znova pomagajo zmanjšati tveganje: dezinfekcijski razpršilec morda ne bo uničil koronavirusa, vendar čistejši sistem ogrevanja in klimatizacije pomeni manjše tveganje za vnos virusa.

Če se morate nujno odpraviti na pot z avtomobilom, je velika verjetnost, da boste morali prej ali slej točiti gorivo. Ne pozabite biti zelo pozorni na higieno na bencinskih črpalkah. Zmanjšajte stike z osebjem. Če lahko, izberite samopostrežno črpalko. Po polnjenju avtomobila takoj umijte roke ali jih vsaj razkužite z raztopino za razkuževanje rok – v avtomobilu bi morali imeti zadostno količino teh.

V idealnem primeru uporabite eno od sodobnih metod za plačilo goriva: na primer plačilo z brezstično kartico ali mobilnim telefonom. Nekatere bencinske črpalke omogočajo brezkontaktno plačilno sredstvo na točilnem mestu, zato vam ni treba iti v trgovino. In mimogrede, še en način za zmanjšanje tveganja je zagotovitev polnosti rezervoarja, zato se vam kmalu ni treba vrniti na bencinsko črpalko.

Čeprav se nekateri ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa lahko zdijo drastični in pretirani, sta skrb in previdnost najpomembnejša. Bolj ko spoštujemo te ukrepe, bolj zmanjšujemo tveganje za širjenje okužbe in prej bomo lahko svoje življenje spet spravili v normalno stanje. Zato bodite previdni, čim bolj omejite stike z drugimi in potovanja z avtomobilom, ne pozabite si temeljito umiti rok in uporabiti razkužila.