Na kolo brez mobilnika

Zveza združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije se je pridružila preventivni akciji z osveščanjem mladih kolesarjev o nevarnosti uporabe mobilnega telefona med vožnjo s kolesom >>

Maj je tradicionalno posvečen opozarjanju na večjo varnost kolesarjev, zato je med 17. in 30. majem potekala nacionalna preventivna akcija. V tem času so policisti izvajali poostren nadzor nad kršitvami kolesarjev, preverjali pa so tudi ravnanja drugih udeležencev do kolesarjev. Nacionalno preventivno akcijo sta skupaj izvajali Agencija za varnost prometa in Policija, Zveza združenj šoferjev in avtomehanikov  Slovenije pa se je pridružila z osveščanjem mladih kolesarjev.

Kolesarjenje je v vzponu, z vedno večjim številom kolesarjev pa narašča tudi njihova ogroženost. Vozniki motornih in enoslednih motornih vozil jih namreč velikokrat spregledajo, kar lahko vodi v nastanek prometne nesreče in hudih poškodb. Kolesarji sodijo med bolj ranljive skupine udeležencev v prometu.

V prvih štirih mesecih letošnjega leta so bili po podatkih Policije kolesarji udeleženi v 247 prometnih nesrečah, 145 so jih povzročili sami, najpogosteje zaradi neprilagojene hitrosti. Narašča število kršitev uporabe mobilnega telefona, ki jih je bilo letos že za 17 odstotkov. Zaskrbljujoča je visoka povprečna stopnja izmerjene alkoholiziranosti, ki pri kolesarjih letos znaša kar 1,61 promila, 82 odstotkov prometnih nesreč, ki so jih povzročili vinjeni, se je končalo s telesno poškodbo. 89 odstotkov vseh prometnih nesreč z udeležbo kolesarja je letos zabeleženih v naselju. V letošnjem letu še ni smrtnih žrtev med kolesarji, delež umrlih kolesarjev v obdobju zadnjih 5 let znaša 10 odstotkov od vseh preminulih v prometnih nesrečah. V zadnjem 5-letnem obdobju je bil v prometni nesreči s smrtjo kolesarja najbolj pogosto udeleženec voznik osebnega avtomobila in to kar v 55 odstotkih.

V štirinajstdnevni preventivni akciji za večjo varnost kolesarjev so policisti ugotovili nekaj več kot 1.200 kršitev. Policisti so ugotovili 1.241 kršitev kolesarjev, med vozniki motornih vozil pa 204 kršitve, s katerimi so vozniki ogrožali varnost kolesarjev. Od skupno 1.445 kršitev so v 1.020 primerih izrekli opozorila. Ustavili so tudi 49 kolesarjev, ki so vozili pod vplivom alkohola.

V sklopu nacionalne akcije Za večjo varnost kolesarjev so člani posameznih združenj ZŠAM Slovenije so v sodelovanju z osnovnimi šolami ozaveščali mlajše kolesarje in jim predstavili pomen uporabe osebne zaščitne opreme, tehnične brezhibnosti koles ter motorike vožnje. Pogovarjali so se tudi o varni vožnji s kolesom v prometu, ter o nevarnosti uporabe mobilnega telefona med kolesarjenjem. Zveza je ob tej priložnosti izdala tudi letak z opozorilom »Tudi med vožnjo s kolesom nikoli ne uporabljaj mobilnega telefona!«