Na cestah tudi ob Evropskem tednu mobilnosti

 

V sodelovanju s člani ZŠAM Savinjska dolina in Agencijo za varnost prometa je Zveza ZŠAM Slovenije začela nacionalno prometno akcijo Evropski teden mobilnosti. V Polzeli je Pasavček zaključil svoje obiske osnovnih šol in vrtcev po Sloveniji, na katerih so aktivno sodelovali tudi prostovoljci Zveze ZŠAM. Hkrati je odprl Evropski teden mobilnosti, ki poteka od 16.-22.9.2023.

Vse več otrok v šolo vozijo starši, tudi tam, kjer za to ni nikakršne potrebe.S  skupnimi močmi bodo tudi prostovoljci Zveze ZŠAM poizkusili obrniti ta trend in sicer z izvajanjem Pešbusa ter vzpodbujanjem staršev, da otroke v šolo spremljajo peš ali da pridejo s kolesom. Z zgledom namreč gradimo prihodnost.

 

ZŠAM KOČEVJE

ZSAM Kočevje je po končani akciji PŠD takoj začelo s Pešbus-om pri osnovni šoli ob Rinži. Na treh lokacijah so trije prostovoljci spremljali otroke v šolo in sicer vse od 11.-29.9.2023.

 

ZŠAM IVANČNA GORICA

Ob Evropskem tednu mobilnosti, na osnovnih šolah po občini Ivančna Gorica potekajo številne aktivnosti. Člani ZŠAM Ivančna Gorica, tudi letos sodelujejo pri projektu ¨PEŠBUS¨. Na Osnovni šoli Ferda Vesela Šentvid pri Stični učenci ki živijo v neposredni bližini šole, v šolo prihajajo peš ali s kolesi, učenci ki jih v šolo pripelje avtobus, pa izstopajo na glavni avtobusni postaji v središču Šentvida pri Stični. Pot do šole nadaljujejo peš. Za varnost učencev poskrbijo člani ZŠAM Ivančna Gorica in učitelji, ki učence pospremijo do šole.

 

ZŠAM VRHNIKA

Vrhniško združenje šoferjev in avtomehanikov je ob tednu mobilnosti v športnem parku pripravilo kopico dejavnosti za mlajše udeležence v prometu. Njihov programsko bogat poligon omogoča kopico različnih »vaj« za urjenje malčkov v prometu. Sodelovala je tudi vrhniška policija, ki je predstavila opremo za delo policistov. Podobno akcijo bodo člani ZŠAM Vrhnika organizirali konec tedna v Borovnici.

 

ZŠAM PIVKA

V Pivki so člani ZŠAM Postojna organizirali PEŠBUS. Zbrale so se tri skupine učencev, ki v šolo prihajajo iz treh različnih smeri. Otroci in njihovi starši so bili zadovoljni.

 

ZŠAM PTUJ

ZŠAM Ptuj pod odličnim vodstvom Janeza Strelca in nepogrešljivimi prostovoljci sedaj že tradicionalno organizira Dan odprtih vrat s katerim odpira Evropski teden mobilnosti. V sodelovanju s policijo, mestnim redarstvom, ptujskimi osnovnimi šolami, SPV,  avtošolo Prednost ter gosti iz ZŠAM Vrhnika, ob podpori občine Ptuj na zanimiv in zabaven način otrokom predstavijo pomen pešačenja in kolesarjenja, seveda ob upoštevanju vseh cestno prometnih pravil, s poudarkom, da morajo na cesti vso pozornost posvečati svoji varnosti in varnosti svojih prijateljev.

 

ZŠAM ZREČE

V Zrečah v tednu od 18.9.do 22.9 ZŠAM Zreče v sodelovanju z Občino in OŠ Zreče organizirajo PEŠBUS za otroke vseh starostnih skupin.Vsako jutro se na šestih vstopnih točkah, ki so dogovorjene, ob 7.15 in 7.20 zbere skupina otrok, ki jih počaka predstavnik ZŠAM in učiteljica. Iz vseh vstopnih točk se skupine združijo in tako se skupaj odpravijo proti šoli.

 

 

Člani DŠAM Mislinja so v drugem tednu pouka v okviru akcije Pešbus vsak dan k pouku pospremili okoli 80 otrok.

DŠAM MISLINJA