Madžarska: kampanja proti kršiteljem

Madžarska policija s civilnimi avtomobili in videonadzorom proti nepremišljenim voznikom //

Na žalost vse več voznikov v vsakdanjem življenju stori prometne prekrške. Običajno je razlog pomanjkanje časa, vendar to ne more biti opravičilo za neodgovorno ravnanje.

Bistvo najnovejše akcije madžarskih policistov je, patruljiranje z neoznačenimi policijskimi avtomobili v mestih in na avtocestah, s čimer se poskušajo spoprijeti z nepremišljenimi vozniki, ki storijo različne prekrške, na primer vozijo po avtobusnem pasu, ignorirajo rdečo luč na semaforjih ali uporabljajo mobilne telefone med vožnjo. Ker so prekrški zabeleženi z vgrajenimi kamerami, 99% nepremišljenih voznikov svojih dejanj ne poskuša opravičiti in se strinja s kaznijo.

Kampanja je zelo uspešna in Nacionalni odbor za preprečevanje nesreč na svojem spletnem mestu na družbenem omrežju Facebook kot lekcijo pogosto objavi nekaj videoposnetkov o najnovejših prekrških. Ni presenetljivo, da so tisti vozniki, ki se vedno držijo pravil, razbremenjeni in jim je kampanja všeč ter imajo množično negativno mnenje o voznikih, ki storijo tovrstne prekrške.

Videoposnetki so priljubljeni tudi med različnimi podjetji, ki se osredotočajo na preprečevanje nesreč ali prometno varnost, delijo pa tudi video posnetke nacionalnega odbora za preprečevanje nesreč.