Prometni policisti v prvi letošnji akciji

Izvajali bodo poostren nadzor nad telefoniranjem med vožnjo in drugimi ravnanji, ki motijo pozornost >>

Prometni policisti so skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa (AVP) v ponedeljek, 9. januarja 2023, začeli prvo letošnjo preventivno akcijo z naslovom Varno brez telefona v prometu. Potekala bo do 15. januarja, možje v modrem pa poleg tega opozarjajo tudi na ravnanja, ki motijo voznikovo pozornosti, kot so upravljanje s klimatsko napravo, radijskim sprejemnikom in navigacijskim sistemom v vozilu.

Mobilni telefoni so zadnje desetletje eden izmed večjih motilcev pozornosti v prometu, ki dokazano povečujejo tveganje za nastanek prometnih nesreč. Vozniki ob uporabi mobilnih telefonov pogosto povzročajo tudi zastoje v prometu. Med akcijo bodo policisti še povečali nadzor nad vozniki, pa tudi drugimi udeleženci v prometu

V času akcije bodo policisti nadzirali uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme (tabličnih in prenosnih računalnikov, slušalk), ki motijo voznikovo vidno ali slušno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Poleg tega bodo pozorni tudi na druge prekrške, predvsem tiste, povezane z izpostavljenimi udeleženci v prometu kot so  pešci, kolesarji, vozniki e-skirojev.

Čeprav med kršitelji prevladujejo vozniki osebnih vozil, vse več kršitev povzročijo vozniki e-skirojev in kolesarji. Nemalokrat tudi zamišljeni pešci, ki s pogledom v mobilni telefon stopijo na prehod ali kolesarsko stezo, ne da bi preverili, ali je to varno.

V letu 2022 je policija ugotovila 25.670 kršitev po 35. členu Zakona o pravilih cestnega prometa, ki prepoveduje uporabo naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. V letu pred tem je bilo takšnih kršitev kar 33.297 oziroma za skoraj četrtino več. Trend upada je mogoče pripisati poostreni zakonodaji, nadzoru policije in ozaveščanju.

Za uporabo mobilnega telefona med vožnjo je za voznike motornih vozil predpisana kazen 250 evrov ter 3 kazenske točke. Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji in ostala lahka motorna vozila), pa kazen za uporabo mobilnih telefonov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov.

Poleg uporabe telefona (prostoročne ali običajne) se je za zelo problematično po nedavnih raziskavah izkazalo tudi nastavljanje klimatske naprave, tempomata, navigacijskega sistema in radijskega sprejemnika. Gre za motnje, ki jih vozniki opravljajo skoraj nezavedno, čeprav bi lahko njihovo uporabo brez težav preložili na kasnejši čas.

Kot je pokazala raziskava o vplivih na kognitivne sposobnosti voznika, ki jo je AVP izvedla skupaj s Fakulteto za logistiko, je z vidika odvrnjene pozornosti najbolj problematična uporaba mobilnega telefona (branje in pošiljanje SMS-sporočil, ogled posnetkov) ter nastavljanje sistemov znotraj avtomobila, kjer prednjačita radijski sprejemnik in navigacijski sistem.