Več e-skirojev in več nesreč

Začenja se nacionalna preventivna akcija za večjo varnost voznikov e-skirojev >>

Akcija, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost prometa bo potekala od 3. do 9. aprila 2023. Agencija bo ta četrtek, 6. aprila v sklopu akcije v sodelovanju z Zavodom Vozim priredila osrednji dogodek, mednarodno konferenco s predstavitvijo dobrih praks in okroglo mizo na temo Prihodnost e-skirojev v Sloveniji, kjer bo obiskovalcem na voljo tudi poligon za trening varne uporabe e-skirojev. Agencija bo izvajala široko akcijo ozaveščanja, Policija pa bo po vsej državi poostreno nadzirala voznike e-skirojev, tudi ob svojem rednem delu, enako številna občinska ali medobčinska redarstva. Lani je bilo zabeleženih 231 prometnih nesreč z udeležbo e-skirojev, največ v naselju z uličnim sistemom. Vozniki e-skirojev so sami povzročili več kot polovico, kar 152 prometnih nesreč. V posledicah teh nesreč sta dva voznika umrla, 30 je bilo hudo, 166 pa lažje poškodovanih. Policija je lani ugotovila 727 prekrškov, ki so jih povzročili vozniki e-skirojev, izstopa nepravilna stran oziroma smer vožnje.

E-skirojev na slovenskih cestah vse več

Število voznikov e-skirojev se v cestnem prometu povečuje. Povečuje pa se tudi število nesreč. Letos je bilo v prometnih nesrečah udeleženih že 20 voznikov e-skirojev, kar je skrb vzbujajoče, saj se obdobje ugodnejšega vremena šele začenja. Ne glede na to, da je uporaba zaščitne čelade obvezna do 18. leta, Agencija za varnost prometa in Policija priporočata uporabo vsem voznikom e-skirojev, saj so posledice padcev (poškodbe obraza in glave) brez nje praviloma težje.

E-skiroji so lahka motorna vozila

Zaradi svojih konstrukcijskih lastnosti in manjše stabilnosti ter dokaj visokih hitrosti (do 25 km/h) predstavljajo ta vozila večje tveganje za uporabnike. Vozniki e-skirojev morajo upoštevati, da je ob zaviranju, sploh pri višjih hitrostih, e-skiro nestabilen. Njegova kolesa so majhna in občutljiva na razne neravnine (razpoke na vozni površini, dvignjene dele na vozni površini) in ovire na vozni površini (kamenje in podobno), zato so lahko prej podvrženi padcem. Nujno je, da se vozniki e-skirojev teh tveganj zavedajo, da poznajo pravila in jih upoštevajo, ter da poskrbijo za lastno varnost tudi z uporabo zaščitne čelade in vidnostjo v prometu.

Na katere prekrške bodo policisti najbolj pozorni?

Med akcijo bodo policisti, tudi ob svojem rednem delu, preverjali, ali vozniki e-skirojev izpolnjujejo pogoje za udeležbo v prometu, uporabljajo dovoljene prometne površine in nosijo zaščitno čelado, ki je obvezna za vse voznike do dopolnjenega 18. leta starosti. Pozorni bodo tudi na prepovedano uporabo slušalk ali mobilnega telefona med vožnjo. Hitro lahko pomenijo nevarnost za druge udeležence v prometu, ker jih ti zaradi njihove hitrosti, tihe vožnje in ozke silhuete težje zaznajo. Dodatno tveganje se pojavi, če vozniki e-skirojev ne upoštevajo predpisov.