Teden poostrenega nadzora tovornjakov in avtobusov

Od 11. do 17. oktobra tudi na slovenskih cestah poteka evropska policijska akcija Truck & Bus >>

S ponedeljkom, 11. oktobra, se je začel enotedenski nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi, ki ga bo trajal  vse do 17. oktobra. Nadzor je evropsko usklajen in pod skupnim imenom Truck & Bus poteka v večini evropskih državah hkrati. Policisti bodo posebno pozornost tudi tokrat namenili morebitnim kršitvam v zvezi s prehitevanjem tovornih vozil na avtocestah, prekoračitvami časa trajanja vožnje in prevažanjem tovora oziroma preobremenjenostjo vozil, ob tem pa bodo pozorni tudi na kršitve zaradi neuporabe varnostnega pasu, prekoračitve hitrosti in uporabo mobilnih telefonov med vožnjo ter druge kršitve, ki so pri voznikih tovornih vozil najpogostejše.

V letošnjem letu se je zgodilo 1.794 prometnih nesreč z udeležbo voznikov tovornih vozil, v katerih je umrlo 5 voznikov, 9 je bilo hudo telesno poškodovanih, 77 pa lahko telesno poškodovanih. Število prometnih nesreč se je glede na enako lansko obdobje povečalo za 3,3 %. Najpogostejša vzroka prometnih nesreč z udeležbo voznikov tovornih vozil sta nepravilen premik z vozilom in nepravilna stran oziroma smer vožnje. Pri voznikih tovornih vozil je bilo v letošnjem letu ugotovljeno že 32.270 kršitev cestnoprometnih predpisov, največ s področja hitrosti in uporabe telefona med vožnjo.

Z akcijo, ki je usklajena s policijami drugih evropskih držav in jo koordinira Evropska mreža prometnih policij ROADPOL želijo povečati varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov