Prostovoljci Zveze ZŠAM Slovenije pomembno prispevajo k varnim šolskim potem

40 let od zakonske uvedbe rumene rutice, ki varuje najmlajše in opozarja voznike, je prineslo dobre rezultate >>

Ob začetku šolskega leta 2022/2023 so odgovorni za prometno varnost pripravili simbolično spremstvo otrok pri varnem prehodu čez cesto pred Osnovno šolo Franca Rozmana Staneta v Ljubljani.

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, je nagovoril zbrane otroke in starše: »Zahvaljujem se vsem prostovoljcem, policiji, redarstvu in ostalim za skrb, ki je namenjena posebej ob 1. septembru. Ta skrb je v Mestni občini Ljubljana namenjena vseh 365 dni v letu. Prosim voznike, da v okolici šol, ne le danes, temveč prav vse dni, pazijo na naše najmlajše, predvsem pa prosim starše, da s svojim zgledom dajo otrokom tisto pravo znanje, kako se hodi čez cesto.«

Letos obeležujemo že štiri desetletja od njene zakonske uvedb rumene rutke in v tej dolgi dobi  je odigrala pomembno vlogo pri prometni varnosti najmlajših. V Sloveniji smo namreč med primerjalnima obdobjema 2011-2013 ter 2018-2020 zmanjšali število najhujših posledic prometnih nesreč za kar 66 % in na tem področju sodimo med najvarnejše evropske države. V istem obdobju je povprečje na ravni Evropske unije znašalo 31 %. Rumene rutke so simbol za začetnike v prometu in obenem opozorilo voznikom na posebno previdnost, saj najmlajši še ne zmorejo sami obvladovati vseh pasti prometa, ki je vse bolj intenziven. Tedanji Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je s priporočanjem uporabe rumene rutice za otroke v prvem razredu osnovne šol pričel že leta 1974, zakonsko obvezna pa je postala leta 1982.

Policisti bodo v prvih dneh nudili pomoč otrokom pri prečkanju ceste na izpostavljenih mestih, hkrati pa opozarjali voznike, da naj bodo previdni, še posebej v okolici šol. V nadaljevanju šolskega leta bodo sodelovali tudi pri izvedbi kolesarskih izpitov in drugih aktivnostih za večjo prometno varnost.

Stanje na področju varovanja šolskih otrok je ugodno, lani ni bilo nesreč, v kateri bi bil udeležen učenec na poti v šolo ali domov. Kljub temu moramo opomniti, da je bilo do sedaj na območju Policijske uprave Ljubljana kar sedem otrok do 18. leta starosti v nesrečah huje poškodovanih, 125 pa lažje. In vsaka nesreča je preveč, želimo da jih, posebej s posledicami, ne bi bilo.

Poleg splošnega opozorila in poziva voznikom, da spoštujejo cestnoprometne predpise in zmanjšajo hitrost vožnje v bližinah šol, velja opozorilo tudi staršem učencev prvega in drugega razreda, da je uporaba rumene rutice na poti v šolo in domov obvezna. Z rutico označimo tiste najmlajše, ki stopajo na pot aktivnih udeležencev cestnega prometa, ki jim je potrebno nameniti posebno skrb. Z nadeto rutico bodo starši poskrbeli za boljšo vidnost otrok in tako tudi za njihovo večjo varnost v cestnem prometu.

V zadnjem času se je izjemno povečala uporaba električnih skirojev  med odraslimi kot tudi mladostniki.  Vožnja z njimi brez ustrezne zaščite, predvsem zaščitne čelade, je lahko izjemno nevarna. Za osebe do 18. leta starosti je zaščitna čelada obvezna, za vse ostale pa zelo priporočljiva.

Prostovoljci Zveze ZŠAM so na lokaciji s sporočilnimi tablami voznike opozarjali na glavne dejavnike tveganja za nastanek prometnih nesreč. Generalni sekretar Zveze ZŠAM Slovenije, dr. Fadil Mušinović, je ob tem poudaril: »Ne samo na prvi šolski dan, v Zvezi ZŠAM Slovenije skozi celo šolsko leto ob vsakem začetku ali zaključku pouka skrbimo za varnost otrok v prometu in sledimo Viziji 0. Skozi različne edukacijske delavnice otroke uvajamo v samostojno udeležbo v cestnem prometu. Aktivnosti, ki jih izvaja Zveza, segajo v leto 1971 in so prešle v nacionalno preventivno aktivnost. V sodelovanju z Agencijo za varnost prometa prostovoljci izvajajo aktivnosti v več kot 200 slovenskih osnovnih šolah. Trenutno smo v Sloveniji največja in edina nevladna organizacija, ki te aktivnosti že vrsto let izvaja s svojimi aktivnimi člani. Vsi naši napori so usmerjeni  predvsem k povečanju prometne varnosti otrok osnovnih šol. In ne samo zato, ker je ta skupina najbolj izpostavljena v prometu, temveč zato, ker verjamemo, da bodi ti z zgodnjo vzgojo o pomenu prometno varnostne kulture zrasli v zavedne in odgovorne udeleženec v prometu. S krepitvijo varnostne kulture se krepi tudi odnos do države. Zato si v Zvezi želimo in smo prepričani, da se bo po zgledu praks iz drugih držav, tudi v Sloveniji končno spoznalo, da je za takšne organizacije, kot je Zveza, z aktivnim članstvom, potrebno zagotoviti sistemsko financiranje. Trenutno so vse aktivnosti večinski del financirane iz članstva Zveze in njenih združenj. «

 

——————————

Tanja Škof

Tajništvo

 

 

 

Zveza ZŠAM Slovenije

Letališka 16

1000 Ljubljana