Pot v šolo letos otežena zaradi poplav

Prostovoljci Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije tudi letos aktivno sodelujejo pri zagotavljanju varnosti na šolskih poteh >>

Prvi šolski dan so predstavniki Policije, Ministrstva za infrastrukturo, Agencije za varnost prometa in Zavoda RS za šolstvo ter prostovoljci Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije obeležili na Osnovni šoli Blaža Arniča Luče ter Podružnični OŠ Solčava. Pot v šolo je letos na območjih, ki so jih močno prizadele poplave in so še v fazi aktivne sanacije, povsem drugačna, saj poteka tudi mimo plazišč in skozi delovišča. V okviru dogodka so prostovoljcem ZZŠAM Slovenije izročili tudi table z opozorilnimi napisi.

Predstavnik Policije, Matjaž Leskovar iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, je ob tem dejal, da bodo v bližini šol policisti preverjali, ali starši prevažajo otroke varno, ali uporabljajo varnostne pasove in otroške sedeže, kje in kako ustavijo vozilo, ali se otroci, ki prihajajo v šolo bodisi peš, bodisi s kolesi, ravnajo po prometnih pravilih itd. Pozorni pa bodo tudi na to, ali prvošolci in drugošolci nosijo rumene rutice, zaradi katerih jih vozniki lažje vidijo, je še povedal Leskovar.

Nacionalna preventivna akcija Varno v šolo, ki jo skupaj s številnimi partnerji, tudi z ZZŠAM Slovenije, koordinira Agencija za varnost prometa, se je sicer začela 28. avgusta in obsega številne aktivnosti za večjo prometno varnost otrok, ki bodo potekale vse do 15. septembra, pa tudi v evropskem tednu mobilnosti.

Agencija za varnost prometa in Policija bosta skupaj z Ministrstvom za vzgojo in izobraževanje, Inštitutom za politike prostora in vodstvom šole v Ljubljani obeležili tudi “drugi” šolski dan. V ponedeljek, 4. septembra 2023, bodo ključna sporočila usmerjena v varen in aktiven prihod v šolo, torej peš, s kolesom ali navadnim skirojem. Predstavljena bo tudi nova vsebina kampanje z naslovom Za manj kot dva je avto doma.