Poostreno nad alkoholizirane voznike

Več kot vsako tretjo smrt v prometu na slovenskih cestah zakrivi alkoholizirani povzročitelj //

Policisti v okviru akcije med 15. in 21. junijem poostreno nadzirajo vožnjo pod vplivom alkohola in drog. Tudi v letošnjem letu namreč alkohol ostaja širok družbeni problem, saj je njegova zloraba v prometu botrovala več kot vsaki tretji smrtni žrtvi na slovenskih cestah in premnogim poškodbam. V 507 nesrečah, ki so se do konca maja zgodile pod vplivom alkohola, je umrlo 13 oseb, 35 je bilo hudo in 167 lažje telesno poškodovanih. To žal znova dokazuje, da alkohol močno vpliva na kritično presojo za varno udeležbo v prometu in je pomemben dejavnik tveganja za nastanek prometnih nesreč.

Zato bodo policisti po vsej Sloveniji poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov. Preverjali bodo vožnjo pod vplivom alkohola, in izvajali tudi preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu. Med epidemijo, od 16. marca do 31. maja, je bilo zaznano povečanje števila alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč; v času epidemije je bilo 14 odstotkov povzročiteljev prometnih nesreč pod vplivom alkohola, v enakem obdobju 2019 pa 9,5 odstotkov.

V okviru poostrenega nadzora bodo policisti letos prvič izvedli tudi maraton nadzora psihofizičnega stanja voznikov. Nadzor bo potekal 20. junija, od 18. ure, do 6. ure naslednjega dne. Namen poostrenih nadzorov je ozaveščati ljudi o tem, kako nevarna je vožnja pod vplivom alkohola ali drog in v čim večji meri preprečiti takšno neodgovorno udeležbo v prometu. Nacionalno preventivno akcijo za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu koordinira Javna agencija RS za varnost prometa.