Hude kršitve voznikov tovornih vozil in avtobusov

Nekatere od njih bi lahko privedle tudi do hudih prometnih nesreč s smrtnimi žrtvami >>

Policisti Specializirane enote za nadzor prometa (SENP) so med 30. januarjem in 3. februarjem v različnih oblikah nadzora prometa kontrolirali več tovornih in priklopnih vozil ter avtobusov. Pri tem so ugotovili več različnih prekrškov s področja tehnične brezhibnosti vozil ter nalaganja in pritrjevanja tovora, pa tudi kršitve  socialne zakonodaje.

Hude kršitve voznikov tovornih vozil in avtobusov bi privedle tudi do tragičnih prometnih nesreč, do kakršne je zgodaj zjutraj 3. februarja prišlo na pomurski avtocesti, na relaciji Gančani–Lipovci v smeri proti Murski Soboti. V nesreči je bil udeležen avtobus s tujimi registrskimi oznakami, v njem so bili tuji državljani. Po do sedaj zbranih podatkih naj bi prometno nesrečo povzročil voznik avtobusa, ki je zapeljal desno izven vozišča, tako da se je avtobus s priklopnikom prevrnil na bok v jarek. Tri osebe so v nesreči umrle.

Patrulja SENP je 30. januarja pri Postojni ustavila voznika bolgarskega avtobusa, ki je predhodno vozil po avtocesti A1 iz smeri Kopra proti Maribora. Med kontrolo avtobusa in dejavnosti dvojne posadke voznikov so policisti ugotovili, da sta voznika z vožnjo začela dan prej v Španiji in do trenutka kontrole v Sloveniji vozila 32 ur in 5 minut brez predpisanega deveturnega dnevnega počitka. Policistoma sta voznika izročila potrdili o dejavnostih, ki sta izkazovali odsotnosti od vožnje, čeprav sta pri postopku za enako obdobje pokazala tahografske lističe, ki so izkazovali, da sta v tem času dejansko vozila. Pojasnila sta, da sta nameravala voziti s krajšimi postanki do končnega cilja v Bolgariji. Policisti so voznikoma prepovedali nadaljnjo vožnjo in jima začasno, za devet ur, odvzeli vozniški dovoljenji; prav tako so zagotovili, da je lahko avtobus parkiral na mestu, kjer je bilo v bližini več namestitvenih kapacitet za ustrezen počitek tako obeh voznikov kot 22 potnikov.

Podoben primer je patrulja SENP obravnavala v sredo, 1. februarja, pri naselju Fram, ko je preverjala dva voznika z dvopodnim avtobusom romunskega prevozniškega podjetja. Avtobus je predhodno vozil po avtocesti A1 iz smeri Kopra proti Mariboru. Policista sta ugotovila, da sta voznika začela z vožnjo 31. januarja ob 2. uri zjutraj v španski Kordovi in do kontrole v Sloveniji vozila s krajšimi postanki 37 ur in 5 minut brez predpisanega deveturnega dnevnega počitka. Poleg tega sta tudi ta dva voznika policistoma pokazala potrdili, ki sta izkazovali odsotnost od vožnje, pri čemer pa so tudi njuni tahografski lističi dokazovali, da sta v tem času dejansko bila na vožnji. Njun končni cilj je bil Romunija, kamor sta nameravala pripeljati s krajšimi postanki. Policista sta voznikoma prepovedala nadaljnjo vožnjo in jima začasno odvzela vozniški dovoljenji ter tudi v tem primeru zagotovila, da je avtobus parkiral v bližini več namestitvenih kapacitet za ustrezen počitek tako voznikov kot40 potnikov.

V okviru nadzora na avtocesti št. A1 pri kraju Povir so policisti 31. januarja 2023 pri pregledu tovornega vozila odkrili večjo nepravilnost pri prevozu nevarnega blaga. Voznik je namreč prevažal dobrih dvajset ton jedke snovi, pakirane v plastičnih ročkah. Ker tovor ni bil pritrjen na prevozno enoto, se je večje število palet s PVC ročkami med vožnjo prevrnilo. Policisti so vozilo s tovorom vred do odprave pomanjkljivosti izločili iz prometa, saj bi bilo lahko nadaljevanje vožnje zaradi možnosti poškodovanja embalaže in izliva tekočine nevarno tako za okolje kot prometno varnost. Vozniku in tuji pravni osebi so izrekli globo po Zakonu o prevozu nevarnega blaga v višini 4.000 evrov za pravno osebo in 800 evrov za voznika.