Tudi v Seatu izdelava respiratorjev

Španska avtomobilska tovarna v pomoč zdravstvenemu sistemu izdeluje avtomatske respiratorje //

Linija za proizvodnjo Seatovega modela Leon v tovarni v Martorellu je skoraj neprepoznavna. Danes na njej ne izdelujejo več avtomobilov, namesto tega so v proizvodnji avtomatske respiratorji, za kar so se odločili sredi koronakrize, da bi pomagali zdravstvenemu sistemu.

Od nastanka situacije, ki jo je povzročil COVID-19, se je v Seatu rodilo že več pobud za zajezitev širjenja virusa. Še zlasti takšnih za proizvodnjo materialov in naprav, ki jih v bolnišnicah najbolj potrebujejo, na primer respiratorjev. Ekipa inženirjev se je lotila dela in je zasnovala 13 različnih prototipov, izmed katerih so izbrali dokončni model.

Ključni element je brisalec vetrobranskega stekla. Projekt nastaja iz gredi menjalnika in prilagojenega motorja za brisalec vetrobranskega stekla. Cilj je bil izdelati respiratorje najvišje kakovosti in rezultat je OxyGEN. Zasnovali so ga v sodelovanju s podjetjem Protofy.XYZ. Respiratorje zdaj sestavljajo v Seatovih proizvodnih obratih.

150 zaposlenih iz različnih sektorjev je zamenjalo svoje običajno delovno mesto in zdaj tam, kjer so prej montirali dele modela Leon, sestavljajo respiratorje. Vsak respirator ima več kot 80 elektronskih in mehanskih komponent in gre skozi natančno kontrolo kakovosti z ultravijolično sterilizacijo.

Respirator je trenutno v fazi daljšega testiranja, ki je del certifikacijskega postopka